fbpx
Начало » България » Защо младите хора трябва да гласуват

Защо младите хора трябва да гласуват

  • netpro
  • 23 мар. 2017
  •  Коментарите са изключени за Защо младите хора трябва да гласуват
vote

Ако някой  все още не е разбрал – тази неделя (на 26 март) в България ще се проведат парламентарни избори. Българските младежи традиционно не са сред най-активната част от електората, а и избирателната активност като цяло у нас е сравнително ниска. За справка – преди седмица в Холандия тя бе около 80 процента, докато тук се радваме на около 50-55. Тази липса на ангажираност с държавните дела е сериозен проблем за всички нас като народ. Има причини младите хора да са особено активни и сега е точният момент, за да поговорим за тях.

Когато младите не гласуват има неприятни изненади

2016 година беше богата на изборни изненади (за някои). Първо Великобритания излезе от Европейския съюз, после Доналд Тръмп стана президент на САЩ, а популистите засилиха позициите си в много държави. При всички тези случаи младите хора имаха различно мнение. Младите британци искаха да останат в ЕС. Младите американци искаха да спрат Тръмп. Но не го направиха. Просто не излязоха да гласуват достатъчно масово и спечелиха позициите защитавани най-вече от по-възрастното поколение…

Негласуването е манна небесна за някои политици

Много хора си представят, че ще натрият носа на всичките гадни политици като откажат да гласуват. Все пак всички са маскари. Груба грешка. Отказът от избор пречи на някои партии, но помага на други. Няма да споменавам кои, за да не правя излишна реклама или антиреклама. Но ще намекна доста ясно. Има политици, които разчитат на гласуване под строй от етническите малцинства, на автобуси от Турция, на купени гласове, на безрезервно верни пенсионери и т.н. Всеки млад човек, който откаже да гласува е един малък повод за празник за тези хора. Ще го кажа в още по прав текст – който не гласува, реално гласува за най-нелицеприятните явления в родната политика.

Оплакването е лесно – трябва и действие

Когато стане дума за мрънкане срещу властта, българинът няма равен. Забелязвам, че младите хора – вероятно прихващащи от родители и роднини – също изпитват огромно удоволствие от плюенето по правителството. По принцип няма лошо в това – всяко правителство трябва да се плюе, даже и профилактично. А родните управници обикновено си го заслужават. Но тук идва въпросът: “А ти какво направи, за да е различно положението”. Ако дори не си се разходил до урните в неделя, оплакванията ти някак стават лицемерни.

Патриотизмът е модерен. Истинският.

Последно време наблюдаваме възраждане на патриотичните чувства у много хора. Според мен това е страхотно. Но нека не спираме до кръчмите (както още Христо Ботев отбелязва), а да предприемаме и действия. Американският президент Кенеди има една известна мисъл: “Не питай какво може да направи Родината за теб, а какво можеш да направиш ти за Родината”. Човек, който истински обича страната си, трябва да се ангажира с проблемите й. Дори и да не виждаш ползи от това веднага, рано или късно ще ги получиш. (Например – когато започнем да живеем в “нормална” държава.) Гласуването е най-простото и същевременно важно нещо, което всеки може да направи тази неделя.

 

Материал на Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top