fbpx
Начало » Бакалавър » Защо един млад човек би се занимавал с наука?

Защо един млад човек би се занимавал с наука?

  • netpro
  • 21 февр. 2017
  •  Коментарите са изключени за Защо един млад човек би се занимавал с наука?
science

 

 

Това, че музикант къща не храни сме го чували всички. Доколко е вярно е друг и доста дълъг въпрос. Как обаче стоят нещата с научната работа? Има ли възможности за кариерна реализация, какви са плюсовете и минусите и какво би могло да привлече повече млади хора към тази професия?

Тези въпроси биха могли да се разгледат в цели научни трудове сами по себе си, но тук ще се опитаме да дадем по- кратки отговори.

 

Противно на митовете – на учените все пак се плаща

Като начало, не може да се коментира дали има перспективи в научната работа като цяло, без да се отчитат особеностите на всяко едно направление. Някои полета на науката като медицината, биотехнологиите, генетиката, материалознанието и т.н. са изключително перспективни и – както вероятно се досещате – доходоносни. В науки като философията пък трудно може да се говори за много пари, но светът винаги има нужда от хора, които са готови да следват мечтите си.

Но, независимо дали са много или малко, учените все пак получават пари за работата си. Младите хора обикновено навлизат в научната кариера през докторантското си изследване, за което им се полага стипендия през целия период на обучението. То продължава около 3 години и дава възможност и за комбиниране с допълнителна работа.

 

Има възможности за работа по европейски проекти

Научните изследвания често се провеждат по редица програми, свързани с Европейския съюз. Трудно можем да влезем в детайли, тъй като възможностите са много и разнородни, но засега е важно да знаете, че ги има. Парите не са единственото добро нещо, което произтича от европейската колаборация в научната сфера. В днешно време прехвърлянето от едно научно учреждение в друго, където и да е на Стария континент е по-лесно от всякога. Това дава възможност на младите хора да извършват изследванията си докато се запознават с други култури и със свои колеги от цял свят.

 

Работата е стабилна и сигурна

Няма да ви лъжем. Както вече коментирахме – парите не винаги са много. Но пък са сравнително сигурни. Работещите в университетите и научните институти са сред служителите, които се чувстват най-малко застрашени от уволнение според редица социологически проучвания.

Причината за това им спокойствие е фактът, че конкуренцията на пазара на труда не е особено висока, а и учените често са тясно специализирани. Второто означава, че е много трудно да бъдат заменени, тъй като хората с техните конкретни познания са твърде малко.

 

Имате възможност да следвате мечтата си

Научната работа не е просто още една професия. Независимо от полето, което ви влече, трябва да сте малко идеалист, за да я искате наистина. Чувството на удовлетворение от добре свършена задача е по-важно от всички административни спънки, борби за осигуряване на финансиране и тем подобни проблеми, с които учените се сблъскват.

Кой знае… Може би именно вие ще направите някакво революционно откритие, което ще промени живота на хората. Ако това не случи, не унивайте, защото вашият труд ще е бил стъпка в тази посока. Както казва Исак Нютон: “Ако съм видял по-далеч от другите, то е защото стоя на раменете на великани.”

 

материал на Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top