fbpx
Начало » България » Защо да учите компютърни науки в Ирландия?

Защо да учите компютърни науки в Ирландия?

  • netpro
  • 11 май 2015
  •  Коментарите са изключени за Защо да учите компютърни науки в Ирландия?
laptop 8

Според резултатите от съвместни изследване на IDC и Empirica, проведено по искане на Европейската комисия и Главната дирекция на предприятията, през 2015 г. недостигът на ИТ специалисти на пазара на труда в Европейския съюз може да достигне 384 000 души. Това показва, че търсенето им е 40%-50% на сто по-високо отколкото в други сектори на икономиката. Това се отнася, разбира се, за високо квалифицирани работници с отлично ниво на обучение. За да се получи такова обучение вие ​​със сигурност може да влезете във всеки европейски университет, чийто дипломите на международно ниво са с гарантирано качество за полученото образование.

Така че, когато вектора в посока на Западноевропейския образование е настроен, това което е останало да направите, е да вземете решение за учебното заведение. Може да има няколко критерии за подбор на подходяща образователна институция.

Според рейтинг от компанията QS, която изчислява най-добрите университети в света за изучаване на ИТ и провеждане на научни изследвания в тази област, европейските лидери са британските университети (на първо място, Оксфорд и Кеймбридж), както и образователни институции в Германия (има 13 от тях) и швейцарска институция ETH Zurich. Но трябва да се отбележи, че учебните заведения, които заемат най-високите позиции в рейтингите, като правило, са фокусирани върху научното, академично образование. В случай, че вашата цел е да получите по-практически знания, тогава е по-добре да се търсят алтернативи на тези университети.

Може да избирате и определена специализация, защото програмите на някои институции включват изучаване на ИТ съвместно с други различни специалности, например медицина, мениджмънт, бизнес, дизайн и т.н.

Друг важен фактор е цената на обучението. Във връзка с този аспект висшите учебни заведения в Ирландия си струват вашето внимание. Исторически погледнато, в продължение на много години ирландските университети бяха в сянката на тези във Великобритания. Тяхното ниво на образование и оборудване е също толкова добро, колкото и във Великобритания, но разходите за обучение са много по-ниски. И обучение по специалностите свързани с ИТ тук е особено добре развито, което не е никаква изненада: изследователските лаборатории на всички големи микроелектронни и софтуерни корпорации от Северна Америка и Япония имат свои представителства в ирландските образователните институции.

Поради специфичната данъчна политика, в Ирландия дълго време е имало регионални офиси на световноизвестни гиганти като IBM, HP, Novartis, Abbott Laboratories, Microsoft, Amazon, Apple, PayPal, Facebook, Google и други. Европейските центрове на Ericsson, Intel, Corel, Dell, Oracle, Netscape, Symantec, 3Com и други се намират също в Ирландия, и всички от тях са потенциални работодатели. 

Ирландия има нужда от квалифицирани, спазващи закона специалисти и ги привлича чрез висшето образование: има специална програма, според която студентите имат право да останат в страната за една година след дипломирането им за намиране на работа в зависимост от тяхната специалност. Освен това, промените в законодателството на имиграцията опростиха процедурата за заетостта в областите, които имат недостиг на квалифицирана работна ръка, на първо място – в ИТ областта.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top