fbpx
Начало » Бакалавър » Защо да учим в Белгия?

Защо да учим в Белгия?

Белгия – страна с богата култура, седалище на много институции на ЕС и НАТО, на шоколада и на диамантите. Сама по себе си е странна държава – по принцип, преди не е имало народ белгийци, няма и белгийски език. Страната е кръстена на древното келтско племе белги, което е изчезнало векове преди основаването й през 1830 година. Основната причина за създаването й всъщност е да отслаби френското влияние в региона. 200 години по-късно държавата не само е преживяла превратностите на историята, но се е превърнала в политически център на Европейския съюз. Столицата е Брюксел. 

В езиково отношение страната обаче остава разделена на три – на север доминира холандския език (наричан фламандски в Белгия), на юг – френски, а на изток – немски. Като добавим и стотиците хиляди имигранти от Африка и Източна Европа, бъркотията от езици става пълна. Затова не е изненадващо, че в страната английският език става все по-популярен като средство за комуникация между различните народности. Последното проучване на Евробарометър показва, че над 60 процента от белгийците говорят и езика на Шекспир 

Повече от 8% от населението в Белгия са чуждестранни граждани. Присъствието на голям брой чужденци не е изненадващо, защото Белгия е малка страна с отворени граници. Тя е ангажирана с идеята за свободно движение на хора, стоки и услуги, както и нейната интензивна икономическа дейност се разраства и в Западна Европа и в света. Белгия е една от основателките на Европейския съюз и е домакин на централата в Брюксел.
В Белгия съществуват два вида институции, предлагащи висше образование, всяка с добре дефинирани профили и качества:

·         университети

·         университетски колежи (на фламандски език – Hogescholen) 

Защо да учим в Белгия?

Белгия се намира в сърцето на Европа. Като кръстопът на Европа, Белгия е известна с мултикултура и приветливо отношение към чуждестранните студенти.

Белгийските институти за висше образование се признават в целия свят, както от бизнеса, така и от научните среди за тяхното високо качество. Белгия е с високо качество на живот, ниски такси за обучение, отлична здравна грижа и стабилна обществена транспортна мрежа.

В Белгия само с английски език?

Говорейки за английския език, няма как да не си зададем един въпрос: Възможно ли е човек да живее в Белгия, използвайки само английски език? Отговорът е „Да”… но зависи. В Брюксел и големите фламандски градове в северната част на страната може да се справите дори и без да знаете дума на холандски език. В провинцията, както и в цялата френско-говоряща част на страната, въпросът става малко по-труден.

Важно е да си изясните за какво точно ще ви трябва въпросният английски език. За образование – стига, за пазаруване – стига, за свободна комуникация с хора – (почти) стига. Но ако искате да си намерите работа в Белгия, ще трябва да научите и езика на съответния регион – френски или холандски. Работодателите са склонни да наемат студенти, но все пак държат и на собствените си езици.

Освен това, в Белгия се водят ожесточени дебати относно емигрантите и възможностите на обществото да абсорбира толкова голяма маса от хора. Затова знаещите френски или холандски със сигурност ще получат по-добро отношение от страна на белгийците, независимо от чуждестранния си произход.

Образование

Белгийските образователни стандарти са много високи във всички райони на страната. Университетското образование е отговорност на френската и фламандската общности. Сред по-големите белгийски университети два са държавни: Университетът в Лиеж – с преподаване на френски език и университетът в Гент с преподаване на холандски език.

Съществуват много други университети, както и професионални и технически училища на университетско равнище и академии за изкуство и музика, които предлагат по-високо образование, но не висше, както и международни училища по бизнес администрация.

Образование на английски език

Популярността на английският език е тясно свързана с разпространението му в образователната система на страната. Получилите образование във фламандската или немската част на Белгия са масово триезични – говорят книжовен холандски или немски, местния диалект на съответния език, плюс френски или английски. Французите (типично за тях) по-рядко говорят на други езици, но и сред тях има много, които разбират холандски и английски.

Във висшето образование се следва същият принцип и вече почти всички университети в Белгия предлагат и обучение на английски език. То предвидено за международни студенти, но от него се възползват и много белгийци. Като правило, програмите на английски език са малко по-скъпи от тези на холандски и френски, но това зависи до голямо степен и от законодателството на отделните региони.

Тук е мястото да кажем, че двете езикови общности на страната си имат свои правителства и образователни министерства, където се вземат повечето решения свързани с работата на висшите училища. Затова преди да кандидатствате, където и да е, проверете изискванията на местните власти.

Висше образование

Висшите учебни заведения в Белгия предлагат бакалавърска, магистърска и докторска степен. Белгия има два вида висши учебни заведения:

1.        Университетското образование се предлага от университетите, и включва обучения в избрана дисциплина заедно с научни изследвания.

2.       Неакадемични висше образование включва както университетските колежи и академии по изкуствата. Университетските подготвят студентите за определени професии. Художествени академии преподават теорията и практиката на различните изкуства.

Много магистърски курсове се преподават в холандски или френски език, както и някои програми и курсове се преподават на английски език.

Магистратури

Белгия има шест университета, които покриват магистратури във всички области на образованието, като икономика, инженеринг, езици и психология.

21 университетски колежи Белгия предлагат магистърски програми в осем области: агрономство, приложни изкуства, икономика, парамедицински, образование, социални науки, технология и превод и тълкуване.

Белгия също има 17 академии по изкуствата, които предлагат магистърски степени в един от четирите основни области: изобразително изкуство, музика, драматични изкуства и техники за излъчване.

Доказателство за академичните постижения в областта на науката и образованието е фактът, че пет от университетите в Белгия са в класацията на 200 от най-добрите висши учебни заведения в света и предвид малките размери на страната, това е голямо признание.

Разделението на райони в страната предлага не само обучение на различен език, но и други особености. Избирайки Брюксел, студентите попадат в една изключително интернационална атмосфера и биха могли да получат подготовка в специалности в сферата на международните отношения и политиката.  

Такси

За белгийските и европейските студенти, висшето образование до голяма степен се финансира от държавните органи. Всяка година студентите трябва да заплащат регистрационна такса. Размерът на тази такса е различна в зависимост от учебното заведение, както и видът на програмата, която следвате. Таксата за регистрация за една академична година за белгийски и европейски студенти се определя на около 1000€.

Съществуват няколко варианта за настаняване в Белгия по време на Вашето обучение:

·         Общежитие – Повечето от висшите учебни заведения имат собствени общежития, в които можете да наемете дори апартамент, ако по време на обучението си сте придружени от семейството.

·         Стаи под наем – Много от учебните заведения дават информация за свободни стаи, даващи се под наем. Цените варират според града, в който ще наемете стая. Средно цените за наем варират от 200 до 500€ на месец.

·         Наем на самостоятелен апартамент

Месечните разходи зависят от множество фактори, свързани с вида на програмата, която следвате, вида на настаняване, който сте си избрали, начина на живот и т.н. Може да се счита, че студентите ще се нуждаят от 700€ на месец, без обаче да се включват различните такси за регистрация.

Университети

Световна класация за университетите (2017)

Академична класация на световните университети (2016)

University of Leuven

40

93

Ghent University

118

62

Université Catholique de Louvain

128

151

Université Libre de Bruxelles

201

151

University of Antwerp

201

201

University of Liège

301

301

Vrije Universiteit Brussel (VUB)

301

201

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top