fbpx
Начало » България » Затягат правилата за прием на първокласници

Затягат правилата за прием на първокласници

  • Milena Uzunova
  • 02 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Затягат правилата за прием на първокласници

Най-голямо предимство за записване в първи клас ще имат деца, чиито родители имат постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището, непроменян над три години преди подаване на заявлението. Това гласи променената наредба 10 на просветното министерство за организация на дейностите в училищното образование.

Тази промяна се очакваше, след като Административният съд отмени редица от критериите за прием в първи клас, определени от Столичната община за тази учебна година, съобщава БНТ.

В новите критерии е залегнала идеята за уседналостта. Промените могат да се обсъждат до 28 август.

Първокласниците ще са разделени в четири групи. В първата са тези, чиито родители са с постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището, непроменян в последните над 3 години преди подаване на заявлението. Във втората са децата, чиито родители са с адрес в района повече от година, но той е променян в последните 1 до 3 години. В третата група са деца, чиито родители са с адрес в района, но той е бил променян през последната година. И в четвъртата група са деца, чиито родители са с адрес извън района на училището.

Първо ще се приемат децата от първата група. Когато те са повече от местата, ще сработват и допълнителни критерии – дете с трайни увреждания над 50%, дете с починали родители, братя и сестри в училището, деца, завършили подготвителна група в училището, други критерии на общината, които не са дискриминационни. След като Административният съд атакува предишните критерии, министерството се принуди да свърже новите с уседналостта.

Година след приемането на новия просветен закон, министерството предлага промени още в няколко важни наредби.

Променят се графикът за учебното време и датите на изпитите и ваканциите.

Министерството предложи учебната година да се удължи с една седмица, така гимназистите ще учат и в началото на юли. Аргументите са – по-дълго ще се задържат учениците в училище, ще се съкратят разходите за отопление през зимата, ще се изучи пропуснатият материал от понеделниците след национални празници.

Ваканциите са традиционните – есенна, коледна, междусрочна и пролетна, но са малко по-дълги от ваканциите през миналата учебна година. По-дълга есенна, по-дълга коледна и по-дълга пролетна ваканция ще ползват всички ученици от I до ХI клас. Така те ще бъдат задържани по-дълго в училище и ще приключат учебните си занятия с една седмица по-късно.

Създадената обществена нагласа за провеждане на държавните зрелостни изпити преди 24 май налага графикът на учебното време за учениците в ХII клас да е по-различен, като за тях ваканциите ще бъдат по-кратки от тези на останалите ученици, с изключение на междусрочната ваканция. За дванадесетокласниците тя ще е по-дълга с един ден.

Другата промяна – Националното външно оценяване в VII клас и държавните зрелостни изпити на дванадесетокласниците да се провеждат на различни дати, се дължи основно на трудното организиране на матурите на модули.

Променя се и наредбата за документацията в училище, след като учителите силно недоволстваха, че са затрупани с бумащина.

В наредбата за оценяването също ще има промени – те са свързани с въвеждане на символното оценяване в малките класове. Ще има унификация на тези символи за качествена оценка, за да няма проблеми, ако детето се премести в друго училище.

 

Източник: investor.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top