fbpx
Начало » Бакалавър » Запазват се условията за прием и финансиране на български студенти във Великобритания

Запазват се условията за прием и финансиране на български студенти във Великобритания

  • netpro
  • 24 юни 2016
  •  Коментарите са изключени за Запазват се условията за прием и финансиране на български студенти във Великобритания

  Във връзка с постъпилите многобройни запитвания от родители и студенти след резултатите от референдума във Великобритания, консултантска компания Интеграл информира, че това няма да окаже влияние на приема и финансирането на обучението на български студенти.

  Процесът на прием на ученици в Обединеното кралство няма да се промени в следващите години, като всички студенти от България, приети в бакалавърска или магистърска степен за обучение на Острова, ще запазят статута си и начина на финансиране, които са получили или ще получат в близките поне две години.

  Референдумът на Острова не се отразява по никакъв начин на схемата на финансиране на образованието, тъй като Великобритания е член на Европейската икономическа зона (ЕЕА) – членство, което не е обвързано с членство в Европейския съюз. Британската компания за студентско кредитиране /Students Loan Company/ и към момента отпуска студентски кредити на студенти, както от страни-членки и на ЕС, така и на ЕЕА.

  Всички студенти, които вече са записани и тези, които и тази година ще отпътуват за обучение на Острова ще получат пълно кредитиране за целия срок от обучението, съгласно клаузи в подписаните договори за кредит.

  Очакванията на консултантите са, независимо дали UK ще напусне Европейския съюз, да бъде подписано бъдещо споразумение за достъп до образование и финансиране, което ще регулира статута на студенти от ЕС във Великобритания по същия начин, както е регулиран статутът на студенти от страни-членки на ЕЕА в Обединеното кралство (например граждани на Швейцария, която дори не е член на ЕЕА, а на Европейската асоциация за свободна търговия ЕАСТ, също ползват успешно студентско кредитиране, което е при същите условия, както за студенти от страни-членки на ЕС).

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top