fbpx
Начало » Любопитно » „Западът“ апелира Талибаните да спазват обещанието си да образоват момичета

„Западът“ апелира Талибаните да спазват обещанието си да образоват момичета

  • bobi
  • 01 февр. 2022
  •  Коментарите са изключени за „Западът“ апелира Талибаните да спазват обещанието си да образоват момичета

Западните държави планират да насърчат талибаните в Афганистан да си спазват обещанието – младите момичета и жени да се образоват, като ще се предоставя финансиране за заплати на учители само в провинции, в които обещанието е изпълнено.

През тази седмица талибаните заявиха, че момичетата в средното образование започват да се образоват от март – когато там започва техния нов учебен срок. Но скептични дипломати казаха, че ще им трябват повече от устни уверения, а именно – да се покаже бюджетът дали е по-голям, както и да има снимков и видео материал.

Ако такъв план не бъде изпълнен и няма уверение от талибаните, то обещаното финансиране към тях ще бъде орязано и ще се финансират само заплатите на учители в тези провинции, в които момичета посещават училище. Имайте предвид, че Афганистан е на области и всяка провинция има по-малко или повече репресивно отношение към правата на жените.

Средствата за заплати всъщност са уредени от управлянвания от Световната банка доверителен фонд за възтановяване на Афганистан – единственият най-голям източник за помощ на Афганистан преди талибаните да поемат властта през август. Стойността е 1.5 млрд. долара и от август фондът е замразен.

През следващият месец изпълнителното бюро на Световната банка ще обсъди как тези пари могат да бъдат освободени от фонда и да бъдат прехвърлени за помощ не само за хуманитарните нужни, но и за ключовите служители в здравеопазването и образованието.

През декември всъщност имаше доста належаща хуманитарна нужда в Афганистан и тогава бяха освободени 280 милиона долара, но те бяха изпратени към UNICEF и не бяха изразходвани за заплати.

Обвинени дипломатите, че са оставили Афганистан да се разпада, Западът вече е решил освен от храна и належащи нужди, парите да бъдат насочени и за образованието на жените. Затова ще се следи стриктно парите за образование къде отиват.

Великобритания е една от страните, които настояват по-голямо финансиране да отива за Афганистан, но бордът на Световната банка ще реши в крайна сметка дали само за образование ще отидат или все пак ще се насочат и към здравеопазване и развитие на селските райони. Целта е финансирането да не достига до талибаните, защото не е призната нито от ЕС, нито от САЩ.

Осното предложение е ООН, УНИЦЕФ и сходни организации да изготвят списък със здравните и образователни работници на първа линия, така че плащанията да могат да се изпращат директно по банковите им сметки. Планът е средносрочен и талибаните осъзнават, че това ще единственият начин, по който ще работят.

Друга цел е афганистанската централна банка да стане независима и надежда. Към момента това се коментира със САЩ и с Азиатската банка за развитие.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top