fbpx
Начало » България » ЗАМ.-РЕКТОРЪТ НА ВУЗФ ПОЛУЧИ ОРДЕН „АКАДЕМИЧНИ ПАЛМИ“

ЗАМ.-РЕКТОРЪТ НА ВУЗФ ПОЛУЧИ ОРДЕН „АКАДЕМИЧНИ ПАЛМИ“

  • netpro
  • 14 февр. 2017
  •  Коментарите са изключени за ЗАМ.-РЕКТОРЪТ НА ВУЗФ ПОЛУЧИ ОРДЕН „АКАДЕМИЧНИ ПАЛМИ“
16508881 1411284695579868 2766635214942848918 n 2

На тържествена церемония на 10 февруари 2017 г., състояла се в посолството на Франция в София, френският посланик Н. Пр. г-н Ерик Льобедел връчи френския държавен орден „Академични палми“ на проф. Сава Гроздев – зам.-ректор по научноизследователската дейност и кариерното развитие на ВУЗФ. Проф. Гроздев получи отличието за изключителни заслуги в областта на образованието и науката, както и заради значителния му принос за популяризиране на френския език и френската култура чрез математическото състезание „Европейско кенгуру“. На тържеството присъстваха ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов, вицепрезидентът на ВУЗФ г-жа Детелина Смилкова, преподаватели, депутати, представители на Министерството на образованието и науката, ректори на висши училища, журналисти и гости.  

Проф. Гроздев изрази специални благодарности на Н. Пр. г-н Льобедел и на г-н Жан-Жак Сегара, аташе по научното сътрудничество към Френския институт в България, за оказаната чест, за подкрепата и доверието, които е получил от тях. Професорът произнесе благодарственото си слово на френски език. В него той разказа за създаването на математическото състезание  „Европейско кенгуру“, което е основната причина за присъждането на тази висока награда. Специално внимание той обърна на българското участие в състезанието, както и на факта, че България в момента е единствената страна в света, в която то се провежда не само на български, но и на френски език.

Орденът „Академичните палми е държавно отличие на Франция, учредено през 1955 г. Той води началото си от почетен знак, създаден с декрет на Наполеон през 1808 г. Първоначално с него се награждават само университетски преподаватели и служители. По-късно с ордена се награждават и личности с непедагогически професии, които имат заслуги към образователната система, културата и френския език. Орденът „Академични палми“ е трети по ранг след Ордена на Почетния легион и Националния орден за заслуги. 

Проф. Гроздев е сред най-изтъкнатите български изследователи и преподаватели в областта на математиката, механиката, дидактиката и методиката на обучението по математика. Той е ненадминат лектор и пропагандатор на математическото знание, активен генератор на идеи и новатор с развита интуиция за съдържателни теоретични и практически образователни инициативи. 

Носител е на редица престижни научни награди, сред които награда „Питагор“ на МОН за високи научни постижения в областта на обществените и хуманитарните науки – 2013 г.;  почетен знак на БАН – 2003 г.; годишна награда на Съюза на учените в България за високи научни постижения – 2008 г.; годишна награда на фондация “Миню Балкански” за изключителни и трайни постижения в областта на науката и образованието – 2008 г. Проф. Гроздев е почетен професор на ЮЗУ „Неофит Рилски“, доктор хонорис кауза на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top