fbpx
Начало » Бакалавър » Зам. министър Денков: Броят на студентите в България трябва да се намали

Зам. министър Денков: Броят на студентите в България трябва да се намали

  • netpro
  • 30 мар. 2016
  •  Коментарите са изключени за Зам. министър Денков: Броят на студентите в България трябва да се намали
Denkov

МОН променя приема във висшите училища вследствие на промените в Закона за висшето образование, за да са преодолее проблема „количество за сметка на качество“.

В момента със средства от държавната субсидия финансираме 80 % от завършващите абсолвенти, а в същото време по напълно обективни данни от НОИ виждаме, че 50 на сто от завършващите не работят на позиции, изискващи висше образование. По тази логика бихме могли да кажем, трябва два пъти да се намали броят на студентите, но това не означава, че автоматично ще съкратим броят на студентите в България.”  Промените не трябва да се свързват с намаление на субсидията за ВО, обратно тя да трябва да се увеличава.

С други думи, същите или повече средства ще се дадат за по-малък брой студенти, което също е предпоставка за повишаване на качеството. Това каза заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков по време на кръгла маса по проблемите на висшето образование. В нея взеха участие изтъкнати учени, ректори на висши училища,  преподаватели, представители на изпълнителната и законодателната власт. Според тях едно от най-ценните достойнства на закона за висшето образование е да се разреши на висшите училища да развиват стопанска дейност и да реализират продукция, резултат от научноизследователска работа. Само българските университети в ЕС досега нямаха това право досега.

Заместник-министър Денков бе категоричен, че няма как в динамично развиващия се свят МОН да направи прогноза какви професии и специалисти ще са ни нужни след 7-8 години, за да се направи такава държавна поръчка, която да задоволи българската индустрия и икономика. Разбиването на порочния кръг количество за сметка на качество е отговорът на въпроса „Как в Република България, в условията на пазарна икономика и при недостатъчни финансови средства, да се търси ефективност от висшето образование?“, отбеляза професор Денков. Акцентът качество ще бъде водещ в изготвянето на поднормативните законови документи, които до края на месец април трябва да станат факт.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top