Начало » България » Заместник-министър Иван Димов награди младите таланти в науката

Заместник-министър Иван Димов награди младите таланти в науката

  • bobi
  • 18 апр. 2018
  •  Коментарите са изключени за Заместник-министър Иван Димов награди младите таланти в науката

Заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов поздрави всички участници и награди призьорите в Националния конкурс „Млади таланти“. Церемонията по награждаването на финалистите в конкурса се проведе вчера в Археологическия музей в София.

Авторите на първите три отличени проекта получиха парична награда от 1500 лв и ще представят страната ни на Европейския конкурс за млади учени през  септември 2018 г. в Дъблин, Ирландия. Отличени бяха: Атанас Стефанов и Александър Шопов от Математическата гимназия в Пловдив с изследването си „Цветни зависимости в млади звездни обекти“, Ивайло Малинов Желев от Природо-математическата гимназия „Васил Левски“ в Смолян, който е разработил методи за обезшумяване на дигитални изображения  и проектът „Спрежение на Микел“ на Сиел Шефкетова от Средно училище „Петко Рабов Славейков“ в Кърджали.

Поощрителни награди и сумата от 1000 лева получиха Илия Калоджеро Курто Пелле с проекта „Антични влияния върху Богородичната иконография“ и Николай Асенов Пашов със създадените от него 3D модели с лазер и камера“ „Farseer“.

На церемонията бяха обявени и бългаските участници в EXPO 2018 г. през  юли в град Гдиня, Полша. Там ще се състезават проектът „Hovercraft RC“ на Светослав Бойков Георгиев от Природоматематическа гимназия „Професор Емануил Иванов“ в Кюстендил, Димитър Чакъров от Математическата гимназия в Пловдив с неговата „Комбинаторна игра с домина върху правоъгълни дъски“ и Антоан Бисер Георгиев от Природо-математическата гимназия в Монтана с проекта си в областта на информатиката „Blumber”.

Наградата на Института по математика и информатика на БАН получиха Мария Манзурова и Благой Манзуров, които са разработили дигитални 3D модели с таблет и телефон.

Институтът по биология и имунология на размножаването при БАН определи за свой фаворит проекта на Божидара Симеонова и Ясен Ал Баша от Немската езикова гимназия в София „Колко е важно качеството на водата за развитието на растенията“.

Конкурсът „Млади таланти“ се организира за 20-та поредна година от Министерството на образованието и науката. В него младежи от цялата страна се надпреварват за най-добър научен проект в областите биология, химия, информатика, инженерни науки, материалознание, математика, медицина, физика, социални и хуманитарни науки и екология. Конкурсът е част и от съпътстващите инициативи към рамковите програми за научни изследвания, технологично развитие и демонстрационни дейности на Европейската общност.

През 2019 г. предстои България да  бъде домакин на Европейския конкурс  за млади учени.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top