fbpx
Начало » Любопитно » „Живот на килограм“ или колко трябва да тежа, за да съм красива

„Живот на килограм“ или колко трябва да тежа, за да съм красива

  • netpro
  • 09 дек. 2016
  •  Коментарите са изключени за „Живот на килограм“ или колко трябва да тежа, за да съм красива
jivot-na-kilogram

 

 

            Това е въпрос, който девойките започват да си задават в самото начало на пубертета и по-късно, превръщайки се в жени, сякаш не могат да се отърват от тревогите си, свързани с правилното тегло.

            Често обаче, особено в ученическа възраст, когато момичетата от деца се превръщат в млади жени и по тази причина хормоните им бушуват със сила, на която те все още не са свикнали, тревогите за външния вид се превръщат в нещо много опасно. Много пъти безпричинно, девойките се опитват да отслабнат и са готови на всичко, за да изглеждат също толкова крехки и фини, колкото и лицата от кориците на модните списания и телевизионните клипове. Момчетата също не са застраховани. Въпреки че при тях явлението е значително по-рядко, а по тази причина се обръща и още по-малко внимание на проблема, те съществуват. И се срамуват да потърсят помощ може би дори и повече от момичетата.

            Да, правилно подозирате, ще си говорим за хранителни разстройства. И отново въпроса, който, може би, ви вълнува- защо от страниците на медия, посветена на образованието? Защото това е един от проблемите, на който, за съжаление, не се обръща внимание в училище и в университета, а именно това са местата, където той може и трябва да бъде преодолян. Или, още по-добре, местата, на които да се работи с момичетата така, че до този проблем да не се стига изобщо.

            До същия извод, за щастие, са стигнали и работещите в Национална мрежа за децата. През октомври тази година в шест столични училища стартира проектът „Живот на килограм“. Той е посветен на превенцията на хранителните разстройства сред подрастващите и по него се работи с ученици между 12 и 18 години. Проектът е част от „Психодраматична работилница“ и се занимава с причините, които водят до появата на хранителните разстройства.

            Работата с учениците включва най-вече укрепване на самочувствието и изграждане на силна връзка със собственото тяло, приемане и правилна самооценка. Децата получават и много информация за различните хранителни разстройства, за симптомите им и за местата, където могат да потърсят помощ, ако имат или се съмняват, че имат хранително разстройство.

            Проектът предвижда работа и с родители, училищни психолози и учители, за да обогати и техните знания за хранителните разстройства, да им помогне да разберат повече за разпознаването на признаците им и по този начин да им даде възможност да реагират навреме преди проблемът да е станал наистина сериозен.

            Нужда от такива проекти определено има, особено във време, в което бързото хранене и перфектните тела, продукт на фотошопа и пластичната хирургия, са еднакво разпространени. Нужни са професионалисти, които да помага в трудния преход между детството и зрелостта и информация, която да покаже на младежите, че красотата не е задължително да бъде стандартизирана и слагана в рамки, че здравето и здравословното хранене и спортуване, отново в разумни граници, са по-важни от всичко друго и че всяко тяло е специфично и само знае и подсказва кое тегло е най-подходящо за него.

            Във връзка с този проект, Cosmos coworking camp организира в София събитие под надслов „Разпродажба с кауза“. Артикулите, които ще се предлагат, са на символични цени между 5 и 10 лева, а средствата ще отидат за „Живот на килограм“ и за информационни кампании за „тъмната“ страна на модата- тази, която е отговорна за хранителните разстройства. Така че, ако проблемът ви интересува и искате да дарите нещо по празниците, ще се радвам това да стане и ваша кауза.

            Материал на Ева Дончева

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top