Начало » България » Живко Енчев: Някои вина са отлични и без отлежаване – пият се млади и свежи!

Живко Енчев: Някои вина са отлични и без отлежаване – пият се млади и свежи!

  • bobi
  • 29 юни 2018
  •  Коментарите са изключени за Живко Енчев: Някои вина са отлични и без отлежаване – пият се млади и свежи!

Живко Енчев е Сомелиер на годината за 2017-та. Три поредни години влиза в челната тройка, като 2017-та за него е най-успешна и става сомелиер номер 1 на България аз 2017 г. Живко работи в ресторант La Pastaria.

Като начало, можем ли да дадем ясно и точно определение на „сомелиер“?

Можем, разбира се! Сомелиерът е човек, който ще намерим в ресторанта или вино бара около витрината с вината или около клиентите, препоръчвайки подходящо вино за храната на гостите.

Сомелиер може ли да бъде професия? През какви етапи преминава човек, за да работи това?

Не е въпросът дали може, а че трябва да бъде професия. И тя е регистрирана като такава, само трябва да се изпълни със съдържание, за да може хората, които искат да се занимават с това, да бъдат подготвяни качествено и цялостно.

До колко важна е дегустацията на вино за един сомелиер?

На нас това ни е голяма част от работата. Постоянно се дегустира – или някое ново откритие или някое позабравено на рафта в избата. И в двата случая е много интересно и буди много асоциации в теб. Чрез дегустирането се тренират рецепторите. По принцип всеки един сорт си има собствена характеристика, но когато дегустираме често откриваме и различни, не дотам характерни качества за този сорт и именно в това е удоволствието от всяко дегустиране.

Как разбираме, че едно вино е добро? Какви характеристики гледаме?

Доброто или годно за пиене вино отговаря на няколко критерия, а именно „чистота“ на цвета, аромата и вкуса.  Ако още на пръв поглед установим наличие на дефект, то не е необходимо да пробваме виното на мирис и вкус. Хубавото младо вино се познава по искрящия жив цвят, а отлежалите вина по своя благороден нюанс в цвета. С всусът е идентично. Младите вина са агресивни и подчертано плодови, а отлежалите стоят благородно и показват мускули от бутилката.

Колко трябва да отлежи едно вино, за да е наистина добро?

Няма точен отговор на този въпрос. Някои вина са отлични и без отлежаване – такава е тяхната роля. Да се пият млади и свежи. За да отлежи добре едно вино и да стане още по-добро, то трябва да го има заложено в себи си от човека, който го е направил. Отлежаването е за големите вина, другите просто можем и да загубим, ако прекалено дълго чакаме да отлежават.

Облеклото на сомелиера също е важно. Защо и какво представлява?

Няма нещо не важно, когато се стремиш да си вършиш работата професионално. Аксесоарите, които ползва сомелиера, са неразделна част от неговата работа. Немислимо е да си вършиш работата без тирбушон, декантер, хангал и още някои детайли. Всички действия спазват ред и логика при отварянето на бутилка вино.

Какво е декантиране? Защо е важен този процес?

Декантирането е процес предхождащ сервирането. Когато сомелиерът отвори бутилка вино, то попада в декантер, чиято форма е такава, че позволява на виното да взаимодейства с повече кислород и да се аерира по-бързо. Другият важен момент при декантиране е, че успяваме да отделим благородната утайка, ако има такава във виното, и тя не стига до клиента. След това вече сервираме по строго определен ред.

Важна ли е чашата за сервиране на вино? Каква трябва да бъде и каква не трябва да бъде?

Съществуват различни видове чаши за различните сортове и стилове вино. За мен е много важно това да се спазва, тъй като ако консумираме виното в неправилна чаша, то може да остане неразбрано. Може всеки да си направи експеримент вкъщи като сложи едно и също вино в две различни чаши и сам ще разбере разликата, а ако сме на заведение и забележим неродност с чашата просто трябва да поискаме смяна. Същото е и с темтературата на сервиране на различните вина.

С каква храна се съчетава виното?

Хубавото вино се съчетава с всякаква храна, а може да се пие и аперитивно. Виното и храната са два допълващи се елемента. Те не трябва да са в конфликт, а във взаимопомощ. Виното се съчетава най-добре с всусна храна и доверени приятели J

Коя страна е света се гордее с най-хубавото вино? Можем ли да определим някои страни?

Няколко са страните, които са начело на класациите за винопроизводство и насаждения на лози. Това са Франция, Италия и Испания. Именно те са страните, които дават облика на световното винопроизводство, подпомагани естествено от страните от Новия свят, които са доста гъвкати и динамични. Надявам се скоро да видим и нашата България в челните места за производство на вълшебната напитка. Другата ми надежда е да се изкачим и в класацията  за консумация на вино на глава от населението. Тогава работа на всеки ще стане много по-лесна. А дотогава един съвет от мен: пийте повече и различни вина и не се притеснявайте да попитате, ако нещо във виното не ви е ясно.

Интервю на Борислав Борисов – Bobby

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top