fbpx
Начало » България » „Жанет 45“ издаде „Под игото“ на 6lokavitza

„Жанет 45“ издаде „Под игото“ на 6lokavitza

  • netpro
  • 23 май 2017
  •  Коментарите са изключени за „Жанет 45“ издаде „Под игото“ на 6lokavitza
zx860y484 2975580

Издателство „Жанет 45“ реши да отбележи по нестандартен начин празника на българската култура и писменост. Първият български роман „Под игото“ на Иван Вазов излиза вече и на т.нар. шльокавица. Това е популярен сред младите хора тип писане, съчетаващ латински букви, цифри и препинателни знаци, възникнал и набрал скорост покрай общуването през дигитални устройства – от навлизането на електронната поща, есемесите и чат форумите през 90-те години до мобилните чат приложения днес.

Издателството пресъздава романа по този начин, за да покаже, че употребата на „шльокавица“ е реална заплаха за грамотността на българите. Според „Жанет 45“ този феномен застрашава дори съществуването на българския език. Точно заради това е избран именно този роман.

„Под игото“ заема специално място в съзнанието на всеки българин и преобразяването на романа в шльокавица ясно показва колко много губим, когато тази абсурдна писменост започне да измества кирилицата“, пишат от издателството.

Книгата вече е в продажба, а срещу всяко купено копие издателите ще дарят други две български книги на училища, читалища и библиотеки в цялата страна.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top