fbpx
Начало » България » Естония подарява на света всичките си ресурси за е-образование

Естония подарява на света всичките си ресурси за е-образование

  • bobi
  • 19 мар. 2020
  •  Коментарите са изключени за Естония подарява на света всичките си ресурси за е-образование

Естония – водещата страна в образованието в Европа (№1 за Стария континент в сравнителното изследване на 15-годишните ученици PISA), обяви че отваря безплатно всичките си дигитални образователни ресурси в подкрепа на останалите държави, за да подкрепи образователните им системи в условията на кризата, предизвикана от Covid-19.

Списъка с ресурсите е достъпен тук: http://education-nation.99math.com/.

Към днешна дата всички училища в Естония са затворени. Преподаването и обучението са прехвърлени изцяло в онлайн среда.

“Кой не се страхува от дигиталното образование? Дигиталното учене и преподаване са предизвикателни дори при нормални обстоятелства. Въпреки това по време на взрива от Covid-19 дигиталното училище е единственият вариант“, каза Март Лайдметс, генерален секретар на естонското Министерство на образованието и изследванията.

„В Естония имаме редица решения, които напълно осигуряват дистанционното обучение. Готови сме да споделим най-добрите практики и решения на Естония със страните в нужда. Преди всичко, осигуряването на образование е ключово за устойчивото общество“, казва Лайдметс.

Понастоящем компании като 99math.com, Lingvist.com, Clanbeat.com, Speakly.me, ALPA Kids, and DreamApply.com са се присъединили към инициативата да предложат ресурсите си безплатно.

Пълния списък на международно достъпни решения е достъпен тук: http://education-nation.99math.com/.

Той ще бъде обновяван своевременно.

Съоснователят на образователния фонд Good Deed Мартин Вилиг допълва:

„Естония е световноизвестна с дигиталните си правителствени услуги и, благодарение на решенията, някак Естония е по-добре подготвена за тази криза. Смирявам се, когато виждам компании, които идват, за да подкрепят училища и университети, да организират безплатни уебинари в подкрепа на образованието и да постигнат възможно най-добрите резултати”.

Списък:

Математическата платформа 99math.com, разработила специална версия, за да събере учащите заедно във виртуалната среда, осигурява безплатен достъп до нея и ще организира всекидневни уебинари за учители.

DreamApply.com осигурява е-административна система, която позволява и работа от дистанция, за висше образование и обяви, че достъпът до нея ще бъде безплатен през тази пролет и през лятото.

Приложението за учене на чужди езици Lingvist.com отваря платформата си безплатно за училищата до края на учебната година в резултат на принудителното обучение от дома за много ученици заради коронавируса.

Виртуалната класна стая Clanbeat.com предлага услугите си безплатно също до края на учебната година и ще организира уебинари, за да помогне на училищата да създадат вирутуални силни общности сред учители и преподаватели.

Tutor.id свързва преподаватели и ученици по всички предмети. До края на учебната година Tutor.id се отказва от всички такси, които по принцип събира.

Софтуерът, подпомагащ грижата за децата Eliis също предлага безплатен абонамент и онлайн обучение до края на лятото за всички детски градини, които биха искали да започнат да използват ELIIS.

Иновативното приложение за обучение по чужди езици Speakly.me отваря уеб и мобилните си приложения за училища безплатно до края на учебната година.

eKool, училищна управленска система, предлага безплатен абонамент за нови училища до края на учебната година.

ALPA Kids, образователната платформа за ранно обучение, също предлага съдържанието си безплатно.

Инициативата е подкрепена от Startup Estonia, която е съорганизатор, заедно с Министерството на образованието и изследванията, Естонският съюз за образователни технологии, образователният фонд Good Deed, Innove, HITSA и Education Nation.

Източник: https://offnews.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top