fbpx
Начало » Любопитно » Едно семейство и 3 дни без телефон и телевизор

Едно семейство и 3 дни без телефон и телевизор

  • bobi
  • 31 окт. 2019
  •  Коментарите са изключени за Едно семейство и 3 дни без телефон и телевизор

Експеримент: Какво ще се случи с нас, ако 3 дни не използваме телефон и телевизор? Ако 3 дни останем насаме с нашето семейство и успеем да оползотворим времето по различен начин? Възможно ли е? Такъв адаптиран експеримент публикуват в сайта roditel.bg и наистина промяната в хората е на лице.

Цялата идея идва от там, че семейството се заразява с вирус и трябва да стои вкъщи и да се лекува. И какво, според вас, прави всеки един от тях? Стои на компютър, таблет, телефон, всеки каквото има. Така времето минава по-бързо, но изпускаме живота да мине покрай нас. Вместо да се сплотяваме и да се наслаждаваме на хората около нас, ние се дистанцираме.

Усетили, че нещата не са както трябва, родителите взимат нещата в свои ръце и забраняват всякаква техника за 3 дни. Имайте предвид, че това е невероятен социален експеримент за 21-ви век. Възрастните също имат нужда от новите технологии, за да бъдат част от външния свят. Но се решават и го правят. След този експеримент родителите обявяват следните изводи:

  • Децата си намират по-нтересни занимания – Не знаейки какво да правят, децата са принудени да експериментират. Когато нямат таблет, нямат телефон, нямат компютър и дори телевизия, те трябва да общуват и да играят на игри, които са далеч от технологиите. Така тяхното въобръжение става доста по-активно и креативността се покачва.

Децата успяват да създадат в хола тяхна детска градина с подръчни средства и да играят в нея. Освен това, успяват да си подредят играчките, както и да се захванат с пъзели – нещо, което почти са правили. Благодарение на всичките тези игри, на децата им се налага да общуват много повече едно с друго и така да стигнат само за 3 дни до по-голяма близост.

  • Децата се държат мило едно с друго – Промяната в поведението е важна. Когато знаеш, че до теб стои единствената ти възможност за забавление, ти нямаш избор освен да се държиш мило с другарчето си. Така всъщност преоткриваш, че не сте толкова различни, че може да се разбирате и че може да си сътрудничите, а именно – да играете заедно. Промяната е драстична.
  • Децата сами подреждат – Когато игрите свършат, а ти трябва да правиш нещо, веднага се сещаш за наставленията от твоите родители – да си подредиш стаята. Виждаш, че просто трябва да свършиш нещо, защото креативността ти е свършила за деня и започваш да вършиш поставените от родителите ти задачи. Започвайки да ги вършиш ти накрая изпитваш удовлетворение, защото си направил нещо полезно. Така работи психиката на тези дечица. Най-интересното е, че едно от децата, което е на 5, сложила найлонова торбичка на кофата за боклук, защото видяла, че няма. Сякаш децата се пренастройват да мислят по друг начин.
  • Животът е по-лек – Разбира се, когато игрите свършат, както казах, децата започват да вършат задълженията, които са им поставени. А когато свършат и това, те трябва да правят нещо друго. Защото децата са енергични и постоянно имат нужда да бъдат ангажирани. Така че най-нормалното нещо е да отидат при своите родители и да искат да бъдат с тях и да им помагат. С две думи – искат още задачи. Така родителите и децата стават тандем във вършенето на всякакви активности и се сближават.

Разбира се, този експеримент в днешно време е леко „опасен“, защото с липсата на телефони и интернет хората стават изнервени. Повечето са развили навици, някои дори прекалено крайни, в това постоянно да са ангажирани с телефоните си, когато нямат какво да правят. Сякаш техния телефон симулира активност. Затова в момента, в който телефонът им се вземе, стартира една голяма борба със себе си и емоциите. Звучи малко страшно, но, за съжаление, 21-ви век носи и такива проблеми със себе си.

Експериментът свършва тук. На мен най-много ми е интересно как е продължило всичко – дали след появата отново на технологиите животът е продължил по стария начин или все пак промяната в междуличностните отношения е останала… Вие какво мислите?

Кой гледа най-много телевизия?

Място Страна Средно време гледане на телевизия (минути на ден)
1 САЩ 270
2 Полша 264
3 Япония 262
4 Бразилия 254
5 Русия 248
6 Италия 248
7 Испания 233
8 Франция 223
9 Германия 223
10 Великобритания 212

 Изследването е предоставено от https://www.worldatlas.com/

Материал на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top