fbpx
Начало » България » Едно различно лято: деца от Пловдив продават зеленчуци, които са отгледали сами

Едно различно лято: деца от Пловдив продават зеленчуци, които са отгледали сами

  • Milena Uzunova
  • 10 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Едно различно лято: деца от Пловдив продават зеленчуци, които са отгледали сами

Историята, която ще ви разкажем днес, е за 5 дечица, които в горещите летни дни се забавляват, като едновременно с това се учат на труд, изкарват пари и вече имат завидни знания в областта на земеделието. Те са отгледали с желание своя продукция зеленчуци, а днес може да ги видите да я продават в Пловдив, на един от пазарите в ж.к „Тракия“.

Те са Мими, Ивайло, Дани, Данчо и Ангел. Всички са на различна възраст – от 9 до 12 години. Самата идея тръгва от майката на Мими и Ивайло, която решила да предложи на децата си малко по-различно занимание за лятото. Тръгнала с една основна цел – да научи на труд малките.

Така ги завела в село Скутаре, където имали двор, който от дълго време пустеел. Заедно се погрижили да го прекопаят. Децата викнали и приятелите си. През април заедно засаждат семена и коренчета, а след това всяка седмица ходели да ги прекопаят, плевят и поливат. Искали всичко да е натурално. По тази причина са ги напръскали само веднъж и една част от тях са се разболели.

За щастие на децата – изкарали и здрава продукция. Една част от нея носят вкъщи, а другата част продават. На сергията, на която са разположили стоката си, всеки си има роля – един приканва хората, друг раздава торбичките, трети е касиер.

Някои от клиентите на пазара били очаровани от екологично чистите зеленчуци. Други подминавали децата, защото видът на продукцията им не бил като на тези, които са подхранвани с торове. Все пак обаче децата са щастливи, че са се потрудили и са изкарали добри пари. Категорични са, че ще разделят приходите помежду си.

Освен всичко казано дотук, много съученици на малките земеделци са проявили желание да се включат в тази дейност. Майката на Мими и Ивайло – адвокат Станджикова, е категорична, че догодина земята отново ще очаква своите малки стопани.

 

Източник: uspelite.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top