fbpx
Начало » Бакалавър » „ЕДЛАНТА” изпраща близо 500 студенти в университети в чужбина

„ЕДЛАНТА” изпраща близо 500 студенти в университети в чужбина

  • netpro
  • 30 юли 2015
  •  Коментарите са изключени за „ЕДЛАНТА” изпраща близо 500 студенти в университети в чужбина
edlanta

„Тенденцията все повече млади хора да учат в чужбина се запазва стабилно. През септември около 500 български студенти ще започнат обучението си навън. По данни на нашата агенция, има прираст на желаещите да учат в чужбина. За тази година имаме с 30% повишаване на броя на кандидатурите за Великобритания и Холандия, 43% за Германия, 15% за Дания. Това са и основните дестинации, където студентите отиват да учат”, каза Ели Тончева, управител на „ЕДЛАНТА”, агенцията за образование в чужбина.

Тя коментира специално за сп. „Образование”, по време на традиционното събитие – среща на бъдещи студенти, които ще заминават да учат в чужбина, която се проведе в сряда (29 юли) в заведение, в НДК.

„Факт е, че всички млади българи, които имат конкретни планове за бъдещето си, мотивирани са силно да постигнат целите си и имат необходимата академична и езикова подготовка, избират да учат в чужбина. Категорично образованието в чужбина носи по-добра професионална реализация. Много от нашите студенти продължават да работят в страните, където са завършили.”, каза още Ели Тончева.

На събитието се състоя и официалното връчване на еднократна стипендия от 1000 евро на победителя в конкурса, организиран от „ЕДЛАНТА”, за есе на тема „Добре обмисленият избор е гаранция за успех”. Наградата получи Ина Евтимова, от Бургас. Тя ще следва от есента „Медицина“ в Германия.

Маргарита Илиева е дошла на срещата в НДК, с останалите бъдещи студенти. Споделя, че ще учи в Лондон, специалност „Туризъм и ивент мениджмънт”. За подготовката на документите и организирането на кандидатстването са й помогнали консултантите от „ЕДЛАНТА”. Тя започва да подготвя документите си за чужбина през септември 2014 г., когато започва своята последна година в училище. Казва, че не е късно човек да започне подготовката и кандидатстването си тогава. „Записах се в „ЕДЛАНТА” през август месец, защото тогава имаше промоция за таксата”. Наложи се да взема изпита IELTS. Вече имах сертификат на Кеймбридж (CAE), но ми казаха, че в случая той не важи. IELTS го подготвих за 1 месец. Видя ми се по-лесен от CAE”, споделя Маргарита. Имала е колебания дали де не остана да учи в България. „Докато кандидатствах през цялата година се чудех дали да заминавам. Сигурно и в самолета ще продължавам да се чудя дали е било добра идея”. Най-голямото й притеснение е как ще се справи сама в новата среда, как ще си намери квартира и дали финансово ще успее да се справи.

edlanta 2

Маги пък вече е завършила първата си година от бакалавърската си програма, в Queen’s University Belfast. Преди това е учила една година в Лондон, но след това решава да смени специалността си и „ЕДЛАНТА” й помага за това. В Лондон е учила „Events Management”, а сега учи „Политика, философия и икономика”. Казва, че не е почувствала културен шок като е пристигнала в новата държава и се е адаптирала бързо. „Бях толкова ентусиазирана и мотивирана, чувствах, че живота ми започва на ново и гледах да използвам всичко, което ми предлага тази нова възможност. Беше ми много интересно да си готвя сама, да си пера сама дрехите”, казва с усмивка Маги. Плановете й като завърши са да продължи с магистратура в Белгия.    

Лили ще бъде последна година в Университета в Лийдс, Англия – специалност „Международни отношения с японски език”. Кандидатствала е с „ЕДЛАНТА” преди 4 години. „Това дали ще ти хареса и дали ще имаш положителен опит от обучението си в чужбина, зависи от нагласата, с която тръгваш. Ако тръгнеш с нагласата – нямам търпение да си дойда за зимната ваканция, още преди да си се качил на самолета, няма как да ти е хубаво, защото влагаш цялата си енергия в чакане. Ако отидеш с нагласата – толкова много нови неща ми предстоят, мога да направя всичко, тогава нещата се случват”, казва Лили. Тя планува да продължи обучението си с магистратура в Токио, Япония.

Маги и Лили в момента са в България и правят стаж в Министерството на външните работи. Казват, че им е трудно да кажат в коя държава ще живеят и работят, защото се чувстват граждани на света. „Не искаме да се приземяване на едно място, предпочитаме да летим, да имаме нови нови идеи”, споделят и двете. Единодушни са, че биха искали чуждестранния си опит да го използват за подобрение и развитие на България.

Маги и Лили съветват младежите, които са изправени пред избора на университет и място на обучение:

„Това е избор, който всеки трябва сам да направи за себе си – дали да учи в чужбина. За себе си лично, знам, че решението да замина да уча в чужбина е било най-доброто решение. Освен университета и сериозните знания и диплома, които получаваш, научаваш и страшно много за живота, за света, докосваш се до друга култура. Когато си в чужбина, по-лесно опознаваш сам себе си, разбираш в различни ситуации как реагираш, как се справяш. За себе си открих, че мога да бъда много по-активна”, казва Лили.

„В чужбина порастваш по-бързо”, заключва с усмивка Маги.  

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top