fbpx
Начало » Бакалавър » Държавен vs. частен университет: Предимства и недостатъци

Държавен vs. частен университет: Предимства и недостатъци

  • netpro
  • 14 окт. 2016
  •  Коментарите са изключени за Държавен vs. частен университет: Предимства и недостатъци
public-vs-private-schools

Има много критерии, по които можете да се ориентирате, когато избирате висше училище. Това е решение, което е толкова важно, колкото и избора на самата специалност. Затова го обмислите от всички гледни точки. Днес ще обърнем внимание на една от тях, която често се пропуска. Държавен или частен университет?

Отговорът не е еднозначен, а комбинация от фактори. Тъй като самият аз съм имал възможност да уча и в държавно, и в частно висше училище, мога да направя сравнение, с което да ви помогна. За да бъда максимално обективен, ще направя списък с предимствата и недостатъците.

 

Частен университет

 

Предимства:

 

– Добра материална база

Частните университети като цяло могат да се похвалят с добри условия за учене и работа, лаборатории, компютърни зали и т.н.

– Бързо административно обслужване

Администрацията използва по-съвременни методи на работа и често се справя по-бързо от колегите си в държавните учреждения. Както всеки частен бизнес – процесите са педантично оптимизирани и изчистени, за да се пестят време и пари.

– Използване на високите технологии

Ще установите, че много от административните неща, които трябва да извършвате като част от следването се случват изцяло онлайн. Това е голямо удобство, предвид накъсания график на студентите.

– Връзки с бизнеса

Много частни висши училища си партнират директно с компании от бизнеса. Идват преподаватели-практици, има повече възможности за стажове, кариерни събития и т.н.

 

Недостатъци:

 

Високи такси

Каквото и да си говорим… таксите са високи. Както в България, така и в чужбина, образованието в частен ВУЗ струва чувствително повече, отколкото в държавен.

– Слаба разпознаваемост

Някои частни университети – особено по-новите такива – не се радват на широка разпознаваемост в обществото. Битуват и обвинения в това, че са „печатници за дипломи“, което допълнително подронва престижа им. В България този проблем е по-силно изразен. В Западна Европа и САЩ  именно частните университети са по-престижни.

– Различна социална среда

Студентите в тези университети често са от по-заможни семейства. В това няма нищо лошо, но някои среди са доста затворени и има опасност човек да изпадне в социална изолация, заради по-различния си статус.

– Локация

Често тези университети или са в покрайнините на градовете, или в райони с много високи наеми за квартира. Средно положение е трудно да се намери. Това е едно допълнително натоварване на бюджета.

 

Държавен университет

 

Предимства:

 

– Ниски такси

Противоположното на частния университет. Тук таксите са ниски и достъпни за всички. Освен ако не говорим за англосаксонския свят. Но тук в България дори и хора с ограничени доходи могат да си позволят следване.

– Престиж

Държавните университети са утвърдени имена. Особено за по-възрастното поколение, диплома от такова висше училище е истинска гаранция за вашите знания.

– Удобна локация

 

Старите държавни университети не са просто на удобни локации. Те са центъра на широка инфраструктурна мрежа около себе си. Имат директен достъп до градски транспорт, паркове, заведения и др.

 

Недостатъци:

 

– Остаряла материална база

Материалната база на държавните университети обикновено е по-стара. Това може да бъде много сериозен проблем за инженерни специалности, IT, медицина и други, които разчитат на адекватни инструменти за работа.

– Неактуални методи и програми

Много от държавните университети просто не смогват да обновяват учебните си планове с темповете, с които се развива индустрията. Така се получава пропаст между образование и практика, а студентите се оказват недостатъчно подготвени след дипломирането си.

– Големи групи студенти

Студентите са много. Страшно много. Разделят се в потоци и групи и т.н. Преподавателите трудно могат да обърнат внимание на отделен човек и да му помогнат с конкретен казус.

– Бюрокрация

 

Държавните университети са по-бюрократични. Всичко трябва да е написано на хартия, да се подпечата в 210 стая и да се пренесе в 312 за подпис. В понеделник. До 10 часа. За всички стотици студенти. Затворете очи и си представете опашката пред 210 стая… 

 

Автор: Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top