fbpx
Начало » България » Държавата отделя 25 милиона лева за допълнителни обучение по български за децата на бежанците

Държавата отделя 25 милиона лева за допълнителни обучение по български за децата на бежанците

  • netpro
  • 06 ян. 2016
  •  Коментарите са изключени за Държавата отделя 25 милиона лева за допълнителни обучение по български за децата на бежанците
empty-classroom

Предвиждат се допълнителни часове по български език за деца, на които той не е майчин, както и доучване по останалите предмети, където хлапетата срещат обучителни трудности. За допълнителната подготовка само по български за следващите три години държавата е предвидила 25 милиона лева, които ще бъдат отпуснати по оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. От тези средства ще могат да се възползват и децата на бежанците. 2,2 млн. лева пък са заложени за преодоляване на обучителните трудности на учениците по други предмети.

10 милиона лева заделя държавата и за включване на децата от т. нар. уязвими групи в детската градина още от 3-годишна възраст. Едно неотдавнашно изследване показа, че има връзка между ранното посещение на забавачка за деца от малцинствата, и оставането им по-дълго в училище на по-късна възраст. Ако децата са усвоили българския език още в детската градина и са се социализирали там, след това те не срещат такива големи обучителни трудности при усвояването на материала в училище.

Нещо подобно констатира и Световната банка, която неотдавна представи свое изследване на уменията на възрастните хора в професионално отношение. Тези роми, които са посещавали детска градина, след това се представяха по-добре и на тестовете, свързани с професионални познания и т. нар. меки умения.

Източник: Канал 3

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top