fbpx
Начало » България » До 15 февруари става ясно как ще се приемат седмокласниците

До 15 февруари става ясно как ще се приемат седмокласниците

  • netpro
  • 06 февр. 2017
  •  Коментарите са изключени за До 15 февруари става ясно как ще се приемат седмокласниците
768x432 1

До 15 февруари 2017 г. педагогическите съвети на училищата след 7. клас ще трябва да посочат как ще образуват бала за прием с оглед на своята специфика, съобщиха от МОН.

В балообразуването задължително ще участват два общообразователни предмета от дипломата за основно образование, които са били изучавани в задължителната подготовка.

Кои ще са те, решава педагогическият съвет на съответното училище.

Определен брой точки ще носят също резултатите от матурата по български и математика.

И двата предмета се включват задължително, но всяко училище има свободата да прецени каква тежест ще имат резултатите при кандидатстването за различните профили и специалности.

Очаква се на 3 февруари 2017 г. в „Държавен вестник“ да бъдат обнародвани промените в Наредба №10 за организацията в училищното образование.

Те позволяват на средните училища да определят допълнителни елементи при балообразуването.

Такива могат да бъдат резултатите от олимпиади и/или състезания по учебни предмети, по които не се провежда матура.

Изпит за проверка на способностите ще включват в бала за прием училищата, които са с по-специфични профили – „Изобразително изкуство“, „Музика“ и „Физическо възпитание и спорт“, също и онези, които са със специалности в сферата на изкуствата.

В същото време пък директорът на столичното 144-то училище „Народни будители“ Величка Николова алармира, че административни пречки спират децата от прием в школото, което обучава деца от 1 до 12 клас по музика, изобразителни изкуства и хореография.

Пред БНР тя разказа, че според новия закон не могат да сформират профилирани паралелки в първи, пети и седми клас заради заложени забрани.

„Има нормативна забрана за прием за пети клас на деца с проверка на способности, а при приема за първи клас трябва да се съобразят с наложеното райониране. След седми клас пък не може да се направи хореографска паралелка“, обясни Николова.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top