fbpx
Начало » Бакалавър » До Шефилд и назад

До Шефилд и назад

  • netpro
  • 23 ян. 2017
  •  Коментарите са изключени за До Шефилд и назад
sheffield university aw170410 5

Да, наистина много креативно заглавие, написано като от професионален копирайтър. В никакъв случай не е откраднато от Алеко Константинов. Шегата настрана, това е един текст, който съм особено радостен да напиша. Преди време бях подготвил студентски разказ за сп. „Образование и специализация в чужбина“ , където разказах за обучението си в Международния факултет на Шефилдския университет. Днес вече се сдобих с дипломата си и мога да разкажа за посещението си в Обединеното кралство.

 

Предисторията

През 2013 започнах съвместна програма на Университета в Шефилд и ВУЗФ по бизнес мениджмънт, технологии и иновации. По време на програмата се запознах с интересни хора и преподаватели, които не бих могъл да срещна другаде в България. През цялото време имах възможност да работя и да се развивам в своята си страна, като същевременно получавам британско образование. Посетих и кампуса на висшето училище в Солун и се запознах с хора от цяла Европа. Имах възможност да получа дипломата си и в България, но реших да се възползвам от случая и да се разходя до Великобритания, за да се запозная с атмосферата на Университета.

 

Пътуването до Англия

Тези, които се интересуват от образование в Шефилд, ще се радват да научат, че скоро беше открит директен полет между София и международното летище Шефилд-Донкастър, което се намира в близост до града. Има и редовни полети до Бирмингам, откъдето можете да стигнете до университетския град с влак. Пътуването отнема малко под 2 часа, което е напълно прилично предвид разстоянията, които вземате.

Моят съвет за пътуващите е да закупят билетите си възможно най-рано. Нямам предвид само самолетните. Можете да си запазите и места във влака много по-рано онлайн, при това на много по-ниски цени. Потърсете си и място за настаняване от рано, тъй като това е студентски град и местата в евтините хотели не са много.

 

Какво трябва да знаете за Шефилд

Шефилд е град, приблизително с размерите на Пловдив, но е лесно да се създаде усещането, че е по-малък. Към 10 часа животът замира (с изключение на някои пъбове) и човек трудно може да предположи колко много млади хора всъщност има. Университетите в града обаче са истински магнит за студенти от цял свят и това прави населението на града особено разнообразно.

Шефилдският университет и неговите сгради заемат важно място в центъра на града. Те комбинират различни архитектурни стилове и човек може лесно да проследи историята на университета, разхождайки се из кампуса.

 

Забележителности в региона

Ще се изненадате колко лесно е да се пътува до различните точки на Англия с влак. Травмираните от родното БДЖ (като мен) ще се радват да чуят, че може да стигнат до градове като Ливърпул, Манчестър, Лийдс, Йорк и т.н.  за около час и половина. Винаги има какво ново да се види.

Ливърпул и Манчестър са истински мегаполиси, което идва със своите плюсове и минуси. Да, има много магазини, ресторанти и прочее… но някак си липсва този характерен английски дух. Йорк е на другият полюс – със запазени крепостни стени и средновековни сгради.

Това е едно предимства на Шефилд – разположен е буквално в центъра на Англия и близо до всякакви интересни неща.

 

Материал на Йордан Карапенчев

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top