fbpx
Начало » България » До месец възстановяват част от осветлението в Студентски град

До месец възстановяват част от осветлението в Студентски град

  • netpro
  • 23 мар. 2016
  •  Коментарите са изключени за До месец възстановяват част от осветлението в Студентски град
studentski grad - nice

До месец ще бъде възстановено осветлението в една от зоните на “Студентски град”, в която се установи, че такова липсва, след проучване на инициативата ПОдЛЕЗНО. Това се реши на среща между софийски студентски съвети, ПОдЛЕЗНО и кмета на София Йорданка Фандъкова, която се проведе на 21 март. Събитието имаше за цел да представи каузата “На Светло” и на него присъстваха още Димитър Дилчев, кмет на район “Студентски”, проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на Софийски университет и проф. д-р инж. Митко Георгиев, ректор на Химикотехнологичния и металургичен университет, както и представители на други институции и студенти.

Инициативата на софийски студентски съвети, осъществена с ПОдЛЕЗНО и ABLE (Асоциация на българските лидери и предприемачи), работи за насочване на вниманието и поемане на задълженията по осигуряване на осветление в кв. “Студентски град”. Целта, която “На Светло” си поставя, е европейски условия за пребиваване и защита на правата на студентите и останалите живеещи в района..

„Аз съм поела ангажимент постепенно да обхванем всички точки, които са задължение на Столична община, с изграждане, възстановяване и поддръжка на уличното осветление.“, каза кметът Йорданка Фандъкова. Тази година от общината продължават да монтират осветлението на две улици в “Студентски град” и в парк Студентски,  допълни Фандъкова.

На срещата студентските съвети изложиха проблема с осветлението, като показаха резултатите от проведената анкета с 1760 участници. От проучването на ПОдЛЕЗНО, в което се включиха десетки доброволци, стана ясно, че 48.7% от уличното осветление в “Студентски град” не работи. Други 45.2% от осветителните тела са неефективни. “Това е повод през последните 3 година да има повече от 10 регистрирани случая на насилие и криминални прояви”, каза на срещата Юлия Иванова от ПОдЛЕЗНО.

„През последната година монтирахме за първи път 15 камери в квартали, в които се живее. Там стойността на инвестицията е около 120 000 лв.“, коментира Фандъкова по повод на престъпността в неосветени части на града.

Студентските съвети изложиха всичките си искания за цялостно подобряване на инфраструктурата на “Студентски град”. “Искаме да започнем новата учебна година на светло.”, категорична е Калина Христова от Студентски съвет на СУ “Климент Охридски”.

„Това което аз мога да ви обещая е, че червената зона до един месец няма да съществува.“, заяви Димитър Дилчев, кмет на район “Студентски”, по повод една от иденрифицираните от ПОдЛЕЗНО приориттени зони на ул. „Проф. Атанас Иширков“.

 

Освен за проекта “На Светло”, срещата засегна въпросите за паркирането, липсата на навеси на спирките и други, свързани със “Студентски град”, на чиято територия живеят над 60 000 души.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top