fbpx
Начало » Бакалавър » Достъпът до студентско финансиране остава и за 2017-18 год

Достъпът до студентско финансиране остава и за 2017-18 год

  • netpro
  • 12 окт. 2016
  •  Коментарите са изключени за Достъпът до студентско финансиране остава и за 2017-18 год
brexit-684134

Студентите от ЕС, които кандидатстват за обучение в английски университети през академичната 2017-18 година, ще продължат да имат достъп до студентски кредит.

Британското правителство обяви вчера (11 октомври 2016), че студентите от ЕС, кандидатстващи в английски университети или колежи (further education institutions) през академичната 2017-18 година, ще продължат да имат достъп до студентски кредити и грантове, както в годината на приемането, така и през целия период на обучението си в съответната специалност.

Това решение означава, че кандидатстващите за обучение през 2017-18 година не само ще имат право на същото финансиране както досега, но и ще запазят това си право през целия период на обучението в съответната специалност, дори ако в този период Обединеното кралство излезе официално от ЕС.

По този начин университетите и колежите ще имат по-голяма сигурност по отношение на бъдещото финансиране, а кандидат-студентите в международно-признатите британски университети ще могат да бъдат спокойни, че условията на предоставеното им финансиране няма да се променят, ако Обединеното кралство напусне ЕС по време на следването им. 

Днешното съобщение идва след уверенията дадени от британското правителство през месец юни, непосредствено след резултатите от референдума. Тогава бяха дадени незабавни гаранции, че студентите, които в момента се обучават, както и тези кандидатстващи тази академична година (2016-17 година), ще продължат да имат достъп до студентско финансиране – в това число заеми и грантове, според досегашните правила.

Министърът за университетите, Джо Джонсън, заяви:

  • „Наясно сме, че референдумът донесе със себе си известна несигурност за сектора на висшето образование. Затова през юни действахме бързо, за да можем да дадем незабавни гаранции на обучаващите се в момента студенти и тези, които кандидатстват тази година.“
  • „Международните студенти имат значим принос за световното ниво на нашите университети и ние искаме това да продължи и в бъдеще. Последното решение за запазване на достъпа до финансиране дори и за тези, които кандидатстват през следващата година, както и гарантирането на този достъп през целия период на следването им, ще даде толкова важната стабилност за университетите и за самите студенти.“
  • „Съгласно закона за висшето образование, предприемаме също и мерки за запазване международния статут на нашите университети, студентите да получават голяма стойност на инвестираните в образование средства, а работодателите – уменията необходими за растежа на икономиката.“

Прочетете пълния текст на съобщението до медиите на английски езикOpens in a new tab or window. на сайта Gov.UK

Не пропускайте възможността за лична среща в София с представители на топ британски университети, сред които King’s College London, University College London, London Metropolitan University, Coventry University, Cardiff University, The University of Manchester и много други. На 22 октомври 2016 г. те ще участват в Изложение на британското образование Education UK.

Източник: Британски Съвет България

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top