fbpx
Начало » България » Диян Стаматов: Учениците да се редуват през седмица при локдаун

Диян Стаматов: Учениците да се редуват през седмица при локдаун

  • myotova
  • 24 сеп. 2021
  •  Коментарите са изключени за Диян Стаматов: Учениците да се редуват през седмица при локдаун

След старта на учебната година, паралелки вече излизат онлайн заради заразени ученици и учители. Как училищата се справят с четвъртата вълна и готови ли са да преминат на дистанционен режим? На тези и други въпроси отговор даде Диян Стаматов, директор на 119 СУ и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

– Г-н Стаматов, учебната година стартира преди седмица, а преди това учители минаха през тестове за коронавирус. Имаше ли положителни резултати?

– Имахме тестване първата седмица преди началото на учебната година. В него се включиха 20 неваксинирани колеги. Те не показаха положителни проби. Към момента ваксинираните учители в 119-о СУ са 53%. Почти всички са преболедували. Доста диаметрално противоположно е мнението на колегията, както и на цялото ни общество по отношение на ваксините. Личната свобода и пространство в тази ситуация трябва да се запазят, но винаги съм смятал, че трябва да работим присъствено, за което пък трябва да създадем необходимите условия.

– Възможно ли е да се запази присъственото обучение през цялата учебна година?

– За голямо съжаление още първата учебна седмица имаме карантиниран клас, който премина дистанционно заради едно дете с положителен тест за коронавирус. То е от 7-и клас, така че за тях дистанционното обучение реално вече е в ход. Другите паралелки са в присъствено обучение. Целта на всички е да работим присъствено. Въпреки това тече техническа подготовка, за да може, ако се наложи мигновено от днес за утре, било един клас, било повече да преминат в дистанционно обучение. Подготовката е свързана с получаването на технически средства, по отношение на разместване на програмата, на корекция в разпределението на часовете. Така ще можем да реагираме моментално.

– Ако се наложи ротация, кои ученици ще излязат първи онлайн?

– За мен няма значение кои ще са първи, а по-скоро е важно продължителността на ротацията да не бъде повече от една седмица. Така в рамките на един месец всички да преминат по равно в ротационен формат. Тъй като миналогодишният опит показва, че най-дълго в дистанционно обучение бяха 6-и и 9-и клас. Ако се приложи гъвкав, свободен вариант за самите училища да бъдат по випуск седмично при необходимост, тогава няма да има такава щета по отношение на загубата на материал и някакви познания.

– Повече пропуски ли имаха шестокласници и деветокласници заради дългото дистанционно обучение?

– През летните месеци образователното министерство представи анализ, който се базираше на социологически проучвания, проведени в различни целеви групи. Там се вижда, че има пропуски в отделни класове, знания и предмети. За голямо съжаление преминаването в дистанционно обучение би довело до много сериозна образователна криза и катастрофа, защото дистанционното обучение, което беше досега, изчерпа лимитът си на положителна алтернатива. Оттук нататък тази алтернатива е застрашителна за почти всички ученици, защото до този момент в дистанционен формат основно можеше да се преподават знания, но умения няма как. Затова от всички разговори, които имах през летните месеци с директори и учители, стана ясно, че е много опасно по-нататък, ако преминем в дистанционно обучение. Тук не става въпрос за отделни дефицити, пропуски, а за сериозни образователни кризи в цели направления.

– Да направим сравнение спрямо миналата година на учениците, които ще учат онлайн по желание?

– Миналата година по това време гонехме към стотина заявления за онлайн обучение по желание. Едни се връщаха, други излизаха дистанционно по свое желание, когато съучениците им са присъствено. Към днешна дата имаме подадени само пет заявления. Това за мен подсказва две неща. Едното е сериозното осъзнаване, че преподаването е много по-различно присъствено от дистанционно. Второто е, че има съзряване на всички семейства по отношение на здравната отговорност, която са натрупали по това време.

– По отношение на противоепидемичните мерки гимназистите в една класна стая ли учат, или са на кабинетна система?

– Обучението в една класна стая е препоръчителна мярка в насоките на МОН. Причината да запазим кабинетната система при нас е, че това е по-правилният начин за запазване на материално-техническата база. Вероятно за много родители това ще прозвучи доста скучно, нелепо и неправилно, но изграждането на една материално техническа база, която ние притежаваме тук, е плод на много труд, на изключително много средства и оставянето на деца в една класна стая би довело до изключително бързото й съсипване и унищожаване. Не че децата са съсипващи. По-скоро те са деца и затворени в едно пространство за 6 или 8 часа, единственото нещо, което могат да правят, е свързано с тичане вътре в помещението и всички последици от случайните бутания на предмети в затвореното пространство.

Това без съмнение довежда до много сериозни и трудно възстановими щети. Докато, когато са на кабинетна система, отговорността на учителя в класната стая е сериозна и по отношение на имуществото. Затова на този етап ще запазим кабинетната система, докато не преминем на формат на ротация. Преминавайки на ротация, тогава бихме могли да погледнем и по друг начин на нещата. Освен това оставени в една стая, децата смятат, че не е уместно да бъдат с маски и почти няма сила, която да ги накара.

– Разкажете за новите придобивки в училището.

– През лятото имаме направени няколко нови неща. Едното е STEM кабинетът за учениците от начален етап. Това е вторият пакет от STEM кабинети при нас. Първите бяха от 2013 г. Сега имаме възможност да ги надградим вече за начален етап. Втората голяма положителна промяна е свързана с осъвременяването на абсолютно всички санитарни възли. Като на четиризвезден хотел, което обаче носи след себе си потребността да бъдат опазени. Усилията ни към санитарните възли бяха насочени и заради обстановката, в която се намираме, защото хигиената е една от най-важните предпоставки в ситуацията, в която се намираме.

– Прилагате и системата 1:1.

– Да. Към всичко това се добавя и възможността да осигурим технически средства за всички ученици от 8, 9 и 10 клас. Те са безплатни за използването им само за учебни цели по модела 1:1, за който голяма група учители през лятото се квалифицираха. Той не е свързан с дистанционното обучението, а е свързан с най-положителна кражба от времето на дистанционното обучение за съвременно преподаване на учениците. Те не ползват учебници, което е сериозно облекчение и за самите тях. Всичко е в лаптопа, който им е предоставен. Могат да работят екипно, да им бъдат предоставяни домашни, да бъдат проверявани в дистанционно и в реално време. Съвсем наскоро вероятно ще въведем и провеждане на контролни, класни и изпити чрез този формат, но в училищна среда, а не в домашна.

– Как ще продължи програмата „Отново заедно“ на МОН?

– Лятото имахме възможност в тази програма да участват 165 ученици и учители в 119-о СУ, с което попълнихме квотата, която ни беше предоставена. Според мен леко закъсня прилагането на тази програма. Тя беше анонсирана в края на месец май и много бързо трябваше да бъде реализирана в летните месеци. Може би това е вероятната причина да не може да бъде приложена навсякъде в страната, защото повечето семейства си бяха планирали своите индивидуални почивки. Доколкото знам тази програма продължава от октомври месец тази година, като в нея засега могат да участват само училища, които не са достигнали своята квота.

Източник: monitor.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top