Начало » Бакалавър » Дипломата по Биотехнологии е добър начален старт

Дипломата по Биотехнологии е добър начален старт

  • netpro
  • 03 апр. 2015
  •  Коментарите са изключени за Дипломата по Биотехнологии е добър начален старт

Ивета Петрова е бакалавър на науките – Биология и Молекулярна биология от University of Applied Sciences „Bonn-Rhein-Sieg“, Германия и магистър на науките – Биомолекулярни науки и Kлетъчна биология от Vrije Universiteit Amsterdam, Холандия. Има и докторска степен по Невробиология от Leiden University Medical Centre към Leiden University, Холандия.

Разкажете как се насочихте към специалност Биотехнологии.

Когато завършвах средното си образование, исках да си избера по-различна и по-интересна специалност, но най-вече специалност с перспектива за развитие в бъдещето. Повечето ми съученици се бяха ориентирали към мениджмънт, икономика, международни отношения или информатика, но аз бях решила, че тези специалности не са подходящи за мен. Обмислях вероятността да уча медицина, но условията на работа, както и напрежението от това да умират хора в ръцете ми, на които не мога да помогна, ме разубедиха. Прецених, че би било по-полезно да се съсредоточат времето и енергията в опити да се открият нови медикаменти, които биха били полезни на повече хора.

Има ли нещо специфично при кандидатстването за специалност Биотехнологии в чуждестранен вуз?

За кандидатстване в университетите в Германия и Холандия се изисква съответната диплома (от средно образование – гимназиално ниво; или призната бакалавърска степен в подобна насока). Разбира се, следващото важно изискване е владеенето на езика на преподаване – сертификат за нивото на езика; или диплома за средното или висше образование взета на същия език. В зависимост от специалността и нивото на специализация на програмата може да има допълнителни изисквания за взети курсове, изпити или сертификати – някои от тях често са преимущество за получаване на стипендия. Подробна и актуална информация обикновено има на уеб сайта на съответния университет, но най-полезна е кореспонденцията с координаторите на тези международни програми.

Имате ли наблюдения кои държави са със силни позиции в образованието по тази специалност? Какви са вашите препоръки в тази насока?

На най-високо ниво в тази област са държавите, в които се инвестира най-много в развитието на нови продукти и техника, съответно, в които се спонсорира оборудването на нови и съвременни лаборатории и се отделят по-голяма част за образование. В САЩ се дават много средства за оборудване, особено сега след новите разпоредби за субсидиране на изследванията в клетъчни култури. В Европа също има много добри бакалавърски и магистърски програми, които се актуализират теоретично но и с най-новите технологии всяка академична година. Германия, Швейцария, Белгия и Холандия предлагат добри условия, както и възможности за студентски субсидии от различни фондове.

Дипломата по Биотехнологии предполага ли добро кариерно развитие?

Диплома по Биотехнологии или подобна насока като всяка друга дава добър начален старт.

Бакалавърската диплома е достатъчна за започването директно на работа било в научните среди или индустрията. В повечето случаи обаче това е  достатъчно за позициите техник или анализатор на данни. За по-отговорни длъжности и съответно по-високо заплащане се изисква поне магистърска диплома, а за мениджър на екип в насоката изследване и развитие на нови продукти- докторска степен. Сферите, в които може да се намери работа, са научните среди, като университетски и болнични лаборатории, където новаторството винаги е на преден план и индустриалните – фармацевтични, козметични, хранително-вкусови и др. фирми.  Изследванията не са единствената насока, в която може да е съсредоточен фокусът на бъдещата работа. Много хора решават да станат преподаватели в университети, а други, които предпочитат повече контакт с клиентите и по-малко лабораторна работа –  представители на биотехнологични компании.  Поради факта, че по време на докторантурата се очаква от студента не само да извършва различни изследвания, но и да пише научни статии, някои дипломанти избират да станат редактори на научни журнали или да пишат статиите на екипите в различни компании.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top