fbpx
Начало » Новини » Депутати предлагат по-строги правила за избор на ректори

Депутати предлагат по-строги правила за избор на ректори

parliament-bg

Група народни представители от Реформаторския блок внесоха промени в Закона за висшето образование, с които се въвеждат по-строги изисквания за избор на ректори и декани на висшите учебни заведения. Инициатори на промяната са депутатите Петър Славов, Борислав Великов, Бойка Маринска и Вили Лилков.

Според техните предложения, кандидатите за ректорски стол трябва да имат задължително поне 10 години трудов стаж във висше училище и да се избират измежду членовете на научно-преподавателския състав. Заместник-ректорите пък трябва да са с минимум 9 години трудов стаж във висше училище, а деканите – минимум 7 години. 

В своите мотиви депутатите посочват, че сега действащият закон не поставя подобни изисквания за стаж, което често е повод за напрежение както сред академичния състав, така и сред студентите. Тази година имаше скандален случай в  Стопанската академия в Свищов, когато висшето училище се оказа с двама ректори. Единият, от които се възприемаше за протеже на бившия ректор Великчо Адамов.  

„Нормативното уреждане на това изискване ще създаде предпоставки за конкурентност, прозрачност и отчетност и ще елиминира възможността за провеждане на избор „на тъмно“, пише още в мотивите на народните представители от Реформаторския блок. 

Източник: Offnews

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top