fbpx
Начало » България » Демографската криза увеличава закритите паралелки в училище

Демографската криза увеличава закритите паралелки в училище

  • netpro
  • 13 юли 2015
  •  Коментарите са изключени за Демографската криза увеличава закритите паралелки в училище

Демографският срив и рекордното количество двойки на изпитите по математика и български език след 7-и клас оказват отрицателно влияние върху броя на паралелките, в които догодина ще се запишат учениците. Закрити поради липса на кандидати в цялата страна са 232 паралелки, което е рекордно намаление в последните 3 години, съобщават от сайта actualno.com.

Най-много спада приемът на ученици в София и в Бургас, а най-малко – в Смолян и Търговище. Това показват данните на просветното министерство.

От данните става ясно, че през 2012 г. без кандидати са се оказали 269 паралелки. За 2013 г. е имало положителна тенденция – закрити са само 196 паралелки. Оттогава досега обаче броят на закритите класове започва да се увеличава. През 2014 г. те са били 212, а тази година броят им се увеличава с 30 и достига 232 затворени паралелки. 68 от тях са профилирани, а 164 – професионални. Така през новата учебна година учениците след 7-и клас ще бъдат приети общо в 1154 паралелки у нас при утвърден прием от 1386. Година по-рано броят им след първо класиране е бил 1241 при утвърден план-прием в 1445 паралелки.

Най-голямо е увеличението в столицата – закритите паралелки са 34 – със 17 повече от миналата година. В Бургас т.г. учениците ще учат в 67 паралелки – 15 по-малко от м.г. Почти всяка професионална гимназия в морския град ще има минимум една паралелка по-малко. Следва Варна – с 13 по-малко паралелки, и Благоевград – с 12 по-малко. Смолян и Търговище могат да се похвалят с доста по-добро планиране – там има най-малко намаление на паралелките – само по две и в двата града. В Кюстендил и Добрич намалението е съответно с по 3 и с по 4 паралелки.

Традиционно закритите паралелки се обясняват от образователното министерство с демографския срив. Ако през учебната 2013/2014 г. броят на учениците в VII клас е бил 62 234, през настоящата учебна година към февруари т.г. децата са 58 107. Тази година обаче допълнително утежняващ фактор се явяват и многото двойки на националното външно оценяване по български език и математика. Резултатите показаха драстичен срив в резултатите на седмокласниците. Общо за страната слабите оценки по математика бяха към 15 хиляди, или 27% от всички. На изпита по български пък 15% от учениците (малко над 8 хиляди) получиха „слаб 2“. Само в София 2500 ученици не можаха изобщо да кандидатстват за гимназия, тъй като бяха скъсани и по двата предмета.

В София сред закритите паралелки са тази по „Изкуство и хореография“ в 140-о СОУ „Иван Богоров“, чуждоезиковата с английски и италиански език в 105-о СОУ „Ат. Далчев“, „Кетъринг“ в професионална гимназия „Алеко Константинов“ в Банкя, информационни технологии в 27-о СОУ „Акад. Г. Караславов“ и др. В Търново например хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ няма да приеме седмокласници, тъй като и двата класа с хуманитарен профил там са останали без кандидати. В старата столица са закрити още паралелки по електроника, полиграфия, възобновяеми източници, банково дело, топлотехника и др. В област Кюстендил пък три паралелки в три отделни училища не са успели да съберат минимума от 18 ученици, нужни за една паралелка – „Организация на туризма“, „Микропроцесорна техника“ и „Данъчна администрация“. В Шумен пък няма кандидати за „Кетъринг“, „Агроекология“, „Оперативно счетоводство“, „Автомобилна мехатроника“.

Източник: Actualno.com

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top