fbpx
Начало » България » Два български проекта ще се състезават на втора фаза по програма Widening на „ХОРИЗОНТ 2020“

Два български проекта ще се състезават на втора фаза по програма Widening на „ХОРИЗОНТ 2020“

  • netpro
  • 14 юли 2016
  •  Коментарите са изключени за Два български проекта ще се състезават на втора фаза по програма Widening на „ХОРИЗОНТ 2020“
2020h

  Два големи български проекта отиват на втора фаза по програма Widening на „Хоризонт 2020“. По програмата беше обявен конкурс и, след разработването на бизнес план, на следващ етап се класираха два много интересни проекта: 

 

 Център за върхови постижения PlantaSYST – Център по системна биология и биотехнология в Пловдив 

 

 MMAC – Център за върхови постижения по математическо моделиране и иновативни пресмятания

 

  Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Красимир Киряков при откриването на среща на тема „Синергия между европейските структурни инвестиционни фондове и финансиране на научни изследвания и иновации „Стълба към върхови постижения“.

  „Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР) ще бъде изцяло отворена за сътрудничество с Министерството на икономиката“, каза Киряков и допълни, че за да се стигне до реализацията на успешни продукти в наука и иновация, е необходимо подпомагане за цялата система на иновации, насочване на съществен ресурс към всички форми на образование, защото не може да се очакват стойностни кадри и стойностни научни звена без стабилна образователна система.

  Заместник-министърът коментира: 

  „Приоритетна ос 1 на ОП НОИР „Научни изследвания и технологично развитие“ ще стартира по график. Събрани са предложения, които в момента се анализират“.

   Киряков добави, че през последния  месец се е срещал с редица ректори на висши училища и с ръководители на научни институти от БАН, които са го уверили, че се подготвят интересни предложения и сериозни консорциуми. 

  „Убеден съм, че тази програма ще доведе до инвестиции в научната инфраструктура, каквито не са се случвали в България досега. Нито една програма, която е насочена към бизнес и към иновации, не би била успешна, ако няма сериозна подкрепа от частния финансов сектор“. Киряков подчерта доброто сътрудничество с Министерството на икономиката.

  На международния форум участват представители на науката и на бизнеса,експерти от МОН, представители на националните и регионалните власти, имащи отношение към изпълнението на Иновационната стратегия за интелигентна специализация, както и представителите в програмните комитети на Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ и националните контактни лица по отделните направления на  „Хоризонт 2020“.

  Форумът е фокусиран върху повишаване на информираността за необходимите действия за подобряване на взаимодействието между Европейския фонд за регионално развитие и различните програми за финансиране на научни изследвания и иновации,както и към обмяна на експертиза относно комбинирането на структурните фондове и рамковите програми (включително „Хоризонт 2020“) с цел по-добри и ефективни  резултати. Идентифицират се бъдещи дейности, насочени към подобряване на взаимодействието между различните европейски фондове в България.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top