fbpx
Начало » България » Двамата кандидати за ректор на СУ обещават да стабилизират финансите на университета

Двамата кандидати за ректор на СУ обещават да стабилизират финансите на университета

  • netpro
  • 28 окт. 2015
  •  Коментарите са изключени за Двамата кандидати за ректор на СУ обещават да стабилизират финансите на университета
SU -kliment-ohridski

Повече от три часа продължи първият дебат на двамата кандидати за ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В аулата на Ректората в понеделник вечер се събраха десетки преподаватели и студенти, за да чуят проф. Анастас Герджиков и проф. Тони Спасов и техните предложения за това как да се подобри качеството на обучението и състоянието на най-стария университет в България. Като първи приоритет и двамата поставиха финансовата стабилност на висшето училище, но предложиха различни подходи за постигането й.

В основата на дискусията бяха 13-е искания към новия ректор, които група преподаватели от СУ съставиха в подготовката за избора. Двама от авторите – проф. Александър Кьосев и проф. Анна Пройкова бяха модератори на обсъждането. Изборът ще се проведе по време на Общото събрание на университета на 17 ноември, а причината за смяната е това, че изтича вторият мандат на досегашния ректор проф. Иван Илчев.

По време на дискусията и Герджиков и Спасов поеха като лични ангажименти това в рамките на 2-3 години да преодолеят финансовите трудности в университета, и ако не успеят – да се оттеглят. Те бяха единодушни, че за целта ще помогнат промените в закона за висшето образование, който въвежда нова схема на държавна субсидия според качеството на висшето образование, но са необходими усилия и вътре в университета.

И двамата планират да опитат да привлекат повече чуждестранни и студенти – Герджиков с въвеждане на курсове на английски език, Спасов – с изследователска работа на високо ниво и сътрудничество с бизнеса.  

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top