fbpx
Начало » Бакалавър » Да развиеш таланта си в Bocconi University

Да развиеш таланта си в Bocconi University

  • netpro
  • 21 дек. 2016
  •  Коментарите са изключени за Да развиеш таланта си в Bocconi University
1 bocconi predstaviane universitet

Разказ от първо лице на Жаклин Хикова, приета в престижния университет в Милано за академичната 2017-2018 година.

Università Bocconi е основан в Милано през 1902 г., с финансовата подкрепа на търговеца Фердинандо Бокони, като първият в Италия, предлагащ програма по икономика. В момента университетът предлага бакалавърски, магистърски и MBA програми в областта на икономика, финанси, право и мениджмънт.

От основаването си до днес, университетът се налага като най-престижното и елитно учебно заведение в сферата на бизнеса в Италия. Негови възпитаници са представители на бизнеса, политиката и аристократичните среди на Италия и Европа. Със своите програми по икономика, финанси и мениджмънт, университетът се нарежда в челните позиции на множество световни и европейски класации за качество на образованието. Престижната класация на World University – Ranking (QS) отрежда 5-то място в Европа и 17-то в света на програмата му по икономика, а Financial Times редовно класира програмата по финанси в Топ 10 на Европа. С доказаната си репутация и с модерния си кампус в Милано, университетът е притегателна сила за студенти от цял свят. Годишно учебното заведение посреща около 13 000 студенти и представители на бизнеса, продължаващи академичното си образование в училището по мениджмънт SDA BOCCONI.

2  Jaklin   vizitkaАЖаклин Хикова е ученичка в 12 клас, паралелка с природо-математически профил на Италианския лицей към Националния учебен комплекс по култура в Горна баня. Кандидатства през програмата “Discover Your Talent” 2016 за ранен прием на деца с изявени таланти в Университета Bocconi. Приета е за студент през академичната 2017-2018 година в бакалавърската програма Международна икономика и мениджмънт.

 Как реши да кандидатстваш в Bocconi?

 След обстойно проучване на всички университети в Европа и по света, се спрях на Universita Commerciale Luigi Bocconi, тъй като е класиран в топ 10 на най-добрите бизнес училища в света. За мен е много важно един университет да дава добри квалификации и да осигурява конкурентоспособност на пазара на труда, а Bocconi отговаря изцяло на тези критерии. Кандидатстването в най-добрия италиански университет беше естествен избор за мен, тъй като изучавам италиански език и култура в Италианския лицей в София и имам силен интерес в областта на бизнеса и икономиката. След като установих, че Bocconi предлага бакалавърска програма в областта, която искам да изучавам – Международна икономика и мениджмънт, решението да кандидатствам там дойде много логично.

Труден ли беше процесът на кандидатстване?

Характерно за процеса на кандидатстване е, че се изискват множество документи, подготвянето на които отнема време.  Част от тях са: мотивационно писмо, CV, акцентиращо на академични постижения и извънкласни дейности, препоръка от учител и академична справка за успешно завършен 10-ти и 11-ти клас. Като задължително условие за кандидатстване през програмата за ранен прием “Discover Your Talent” е и удостоверяването на среден годишен успех над 5.50 от 10-ти и 11-ти клас. Моят успех е 6.00, така че веднага получих потвърждение, че мога да си подам документите през програмата за ранен прием. Кандидатстващите ученици за Bocconi са длъжни да държат SAT или Bocconi test. Подготвянето за Bocconi test е сложен процес, поради липса на материали и достъп до информация за съдържанието на теста. Изпитът се провежда в кампуса на университета в Милано и се състои в около 100 математически задачи, които трябва да решиш за около 100 минути. Като цяло кандидатстването за Bocconi не е трудно, но изисква време и търпение. Документите се подават онлайн през сайта на университета. В България няма официален представител на Bocconi, който да предлага помощ при подготвянето на документи за кандидатстване, но на мен лично ми помогнаха много консултантите от Skylines, които са високо квалифицирани в сферата на образованието в Италия.  

Защо избра да кандидатстваш през програмата за ранен прием Discover Your Talent?

 Програмата Discover Your Talent дава уникална възможност на учениците да подадат своите кандидатури за прием в Bocconi 1 година по-рано от редовната сесия за прием на студенти. Аз кандидатствах в края на 11-ти клас (бел. ред. – програмата „Discover Your Talentприема документи през април и май, а в края на юни се провежда изпитът в Милано). За мен това беше от голяма полза най-вече заради предоставената ми възможност да прекарам 2 дни в университета, разглеждайки кампуса и посещавайки лекции в него, запознавайки се с преподаватели по ключовите дисциплини. По време на програмата кандидатите са длъжни да държат Bocconi test.  Изпитът е труден за българските ученици, тъй като в нашата образователна система не се изучават нещата, които присъстват в теста. Продължителна подготовка по формата на SAT и ACT помага за успешно издържане на Bocconi test. Голямо предимство за учениците, кандидатствали по програмата Discover Your Talent, е фактът, че те не губят възможността си да се явят за повторно кандидатстване по време на редовните сесии през октомври и февруари, в случай че не са приети на тази ранна сесия. Много съм щастлива, че получих положителен отговор от университета веднага и сега, в 12-ти клас, мога да се фокусирам върху подготовка за матурите и други приоритети, свързани със завършването на средното ми образование.

Какво би посъветвала другите деца, които искат да изберат Bocconi?

 Аз лично смятам, че ключът към приемане в Bocconi не се крие само в академичните постижения на кандидат-студентите, а най-вече в техните извънкласни дейности. Представянето на богато CV доказва широк спектър от интереси на кандидатите – фактор, който е високо оценяван от приемната комисия. Продължителната подготовка за избрания от кандидата приемен изпит също е от голяма полза, тъй като това гарантира  постигане на високи резултати.  За мен това бе най-трудната част от подготовката, тъй като голяма част от познанията, които са необходими за този формат на теста, не се изучават в нашата програма по математика. Bocconi безспорно е един от най-добрите бизнес университети в Европа и в света, в който приемането е трудно и изискващо много усилия и време. Но аз вярвам, че с постоянство, воля и упоритост влизането в Bocconi е реално постижима цел.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top