fbpx
Начало » България » Грешка в изпита по математика за 7-и клас

Грешка в изпита по математика за 7-и клас

  • netpro
  • 31 май 2017
  •  Коментарите са изключени за Грешка в изпита по математика за 7-и клас
home-UiSup0-i1RVd j

 

991-ratio-zadacha

В националното външно оценяване (НВО) за седми клас по математика има грешка в условието на една от задачите.

Става дума за геометричната 24-та задача от втория модул на НВО -то. Тя е геометрична задача и носи 10 точки на седмокласниците. В условието на задачата е записано, че учениците разглеждат остроъгълен триъгълник. В подточка „б“ обаче е посочено, че децата трябва да намерят лицето на триъгълника, ако основата на фигурата е 14 см (АВ = 14 см), което означава, че става въпрос за тъпоъгълен триъгълник.

За грешката в условието потвърди доц. Ивайло Кортезов от Института по математика и информатика към БАН. Той обясни именно, че триъгълникът е зададен в условието като остроъгълен, но следвайки числовите данни се оказва тъпоъгълен. Той допълни, че масовият ученик надали е уловил това разминаване, но по-старателните деца, които са направили чертежът изключително прецизно е възможно да са се объркали. Доц. Кортезов коментира, че винаги има риск от грешка, но призова да се внимава повече при изготвянето на задачите. 

От Министерството на образованието и науката обяснили пред изданието, че видът на въпросния триъгълник АБC в задача №24 не е от значение за решаването й, тъй като от седмокласниците се изисква да разсъждават върху правоъгълните триъгълници (CMP и HBC). За намиране на лицето на триъгълника АBC, което се изисква в подусловие Б, не е необходима мярката на ъгъл С. Видът на триъгълника АBC, както и мярката на ъгъл С не са обект на задачата.

Според МОН „видът на триъгълника ABC не е смутил учениците и те са работили по задачата, като някои от тях са я решили изцяло“. Това е показало първоначално проучване на случаен принцип върху изпитни работи на седмокласници от различни региони в страната.

„Всеки чертеж на ученик, независимо от вида на триъгълника АВС, както и правилните разсъждения при определяне на търсените елементи в триъгълниците CMP и HBC ще бъдат оценени със съответния брой точки“, увериха от МОН.

Първоначалното проучване на случаен принцип върху изпитни работи на седмокласници от различни региони в страната показва, че видът на триъгълника АBC не е смутил учениците и те са работили по задачата, като някои от тях са я решили изцяло, допълниха още от ведомството.

Резултатите от Националното външно оценяване на седмокласниците трябва да бъдат готови до 5 юни, понеделник.

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top