fbpx
Начало » България » Графа: Следвайте инстинкта си и обърнете света!

Графа: Следвайте инстинкта си и обърнете света!

  • netpro
  • 17 мар. 2017
  •  Коментарите са изключени за Графа: Следвайте инстинкта си и обърнете света!
IMG 8426-kA

“Музикално продуцентство” е една от новите специалности, към които има все по-голямо търсене в университетите. Към този момент в България има магистърска програма „Музикално продуцентство“ в Нов Български Университет. Музикалният продуцент е човекът, който се занимава с управлението на звукозаписния процес на даден изпълнител. Неговите дейности са разнородни – събира идеи за музикални проекти, наставлява изпълнителя, работи по смесването и мастерирането на парчето. Продуцентите поемат и мениджърски функции, като отговорност към бюджет и цялостното кариерно развитие на артиста.

Стартирал кариерата си на 10-годишна възраст, Владимир Ампов-Графа има зад гърба си 12 албума, последният от които „Моменти“ излиза тази година. През годините изпълнителят, продуцент и композитор има над 20 номер едно сингли, 10 от които са излъчени от MTV Europe; четири концерта в Зала 1 на НДК, множество турнета в България и чужбина. Печели над 40 награди в професионалната си кариера, част от които са за „Най-добър изпълнител“, „Най-добър албум“, „Най-добра песен“, „Най-добър композитор“ и „Най-добър текст“. Пише музика и текстове за някои от най-актуалните изпълнители на българската музикална сцена като Михаела Филева, Мария Илиева, Любо Киров, VenZy, Прея, Руши Виденлиев и много други. Като композитор е автор и на музиката на няколко театрални пиеси, сред които са „12-та нощ“,  „Ръгби” и други.

Графа е управляващ партньор и музикален продуцент на един от най-успешните музикални лейбъли в България – Монте Мюзик, с който подписват много от младите звезди на родната ни сцена. На 6-ти април 2017 ще се състои и едно от най-големите събития на Графа досега – Първи самостоятелен концерт в Арена Армеец.

1.      Дълги години беше само изпълнител. От няколко години, обаче, вече си и музикален продуцент. Как започна всичко?

Всъщност откакто съм започнал съм музикален продуцент на себе си, но разликата е, че започнах да го правя и за други хора. Откакто направихме Монте Мюзик с Магдалена Сотирова започнах да се занимавам с цялостно музикално продуциране и на други изпълнители.

2.      Какво прави един музикален продуцент? Как ти минава деня?

Музикалният продуцент се грижи за цялостното звучене на песента – от аранжимента и бийта до най-фините обработки на гласа и инструментите, съчетанието между текста и музиката, емоцията на изпълнителя и на песента, съобразява тенденциите и ги съчетава с крайния продукт и вкусовете на публиката. Отсява негативните елементи и изчиства цялостната концепция на звука. Много често музикалният продуцент разполага с много елементи, които трябва да събере в едно и да вземе финалните решения за песента.

3.      Кое беше първото ти откритие и имаше ли ясна цел какви стъпки да предприемеш?

През годините съм написал песни за много изпълнители, но като продуценти в Монте Мюзик първите ни открития бяха Михаела Филева, Били Хлапето и VenZy. План имам винаги, но той се променя в движение, тъй като музикалната обстановка в България е много динамична.

4.      Как намираш талантите си? Последните ти изпълнители са Искрен Тончев – Искрата и Виктория Георгиева. Защо точно те?

Виктория Георгиева е една от най-ярките гласове от новите изпълнители на сцената и в нея виждаме много бъдеще, тъй като има нужда от такива гласове в българския поп. Искрен Тончев е съвкупност от много таланти и стълът му на композиране, както и изпълненията му, със сигурност са свежа глътка въздух в съвременния музикален пейзаж.

5.      Какви качества трябва да притежава един музикален продуцент? Често изпълнителите в Монте Мюзик казват, че си им повече приятел и по-малко шеф.

Смятам, че изкуство не може да се прави по задължение или насила – спонтанностa, искреността и доверието са важни, за да се случва музиката най-вече с удоволствие. А музикалният продуцент трябва да бъде най-вече адаптивен, търпелив, решителен и креативен.

6.      Ти си музикален продуцент и изпълнител едновременно. Но кой е музикалният продуцент на Графа?

През годините винаги съм разчитал по-скоро на себе си, а сега все повече се допитвам до творческия екип на Монте Мюзик в лицето на Algoriddim и Илия Григоров. Но ако става въпрос за музикалното оформление, композирането и обработката, работя аз.

7.      Какво ще пожелаеш на младите хора, които искат да учат в университета специалност „Музикален продуцент“? Има ли бъдеще в България?

Адмирирам изучаването на тази специалност, защото има нужда от повече музикални продуценти, които да могат комплексно да се грижат за звученето на музиката.

8.      Отправи поздрав на нашите читатели с любим твой рефрен от песен.

„Следвайте инстинкта си и обърнете света!“

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top