fbpx
Начало » България » Германия предлага работа и обучение на наши младежи

Германия предлага работа и обучение на наши младежи

  • netpro
  • 14 дек. 2015
  •  Коментарите са изключени за Германия предлага работа и обучение на наши младежи
germany - large

Търсят се млади българи, които да заминат в Германия, за да учат и работят едновременно. Престоят им там е осигурен с пари от програмата „Работата на моя живот”. Програмата е изцяло финансирана от германското правителство, което за поредна година набира младежи от различни европейски страни, за да ги включи в така нареченото дуално обучение чрез работа.

За новата учебна година през 2016 от България могат да заминат около 200 младежи, условието е да са на възраст между 18 и 27 години, със завършено средно образование, но да нямат магистърска степен. Програмата плаща курс по немски в България, след който се заминава за Германия. Там има подготвителна 6-седмична практика, след която младият човек избира дали да продължи или да се върне в родината.

В края на всяка година се държи изпит, а в края на целия период младежите се явяват пред съответната индустриална или занаятчийска камара. Тя издава сертификат, който важи навсякъде в Европа. „След обучението си младежите могат да работят където искат, било то в Германия или друга страна, или да се завърнат в Бълагрия”, коментира пред bTV Славка Радева от Агенция по заетостта.

За новата учебна година през 2016-та се търсят младежи за обучение по професии като готвач, пекар, сладкар, електротехник, стругар, различни специалности в строителството, фризьор, животновъд.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top