fbpx
Начало » Бакалавър » Германия е втората най-предпочитана страна от българските студенти

Германия е втората най-предпочитана страна от българските студенти

  • bobi
  • 24 ян. 2018
  •  Коментарите са изключени за Германия е втората най-предпочитана страна от българските студенти

За последните пет години средно около 2000 български студенти се записват в университети в Германия и техният брой расте ежегодно.
Наблюдава се и тенденцията българските кандидат-студенти да избират все по-трудни специалности в сферата на инженерството и изследователската дейност, съобщават от консултантска агенция ЕДЛАНТА.

През последните години родните кандидати не се страхуват да избират специалности, които се славят с труден прием и сложен процес на обучение.    През учебната 2017/2018 български студенти ще учат в Германия „Авиационно инженерство“  или „Строително инженерство“ в топ университети като Техническия Университет Мюнхен, KIT Karlsruhe, Университет Щутгардт. Огромен остава интересът към специалностите „Медицина“ и „Право“. Наши кандидати са приети във  водещи университети като ЛМУ Мюнхен, Хумболдт Берлин, Университет Фрайбург. Не на последно място е интересът към специалността „Бизнес Администрация“/BWL/. Български студенти учат в Университет Манхайм, който от години е на първо място в  Германия за тази специалност и кандидатстването в него е изключително сложен процес.

Сред предимствата на висшето образование в Германия са: безплатно и достъпно обучение, кандидатстване без приемен изпит (с изключение на програмите по изкуства и дизайн, както и медицинските специалности в някои университети), кандидатстване в неограничен брой висши учебни заведения (отново с изключение на медицинските специалности), равен достъп на всички студенти от Европейския съюз до свободните места в университетите и общежитията, високо качество и практическа насоченост на образованието, световно призната диплома, възможности за работа на непълен работен ден по време на следването.

Повечето университети в Германия са държавни. Макар че образованието в тях е безплатно, има административни семестриални такси – за записване и за други административни разходи. Обикновено те са между 150 и 250 евро на семестър, в зависимост от университета. Може и да има допълнителна такса от около 100 евро за „Semesterticket“, с която се покриват разходите за транспорт за 6 месеца т.е. за целия семестър. Всяка година тенденцията е да се наблюдава слабо увеличение на административните такси на държавните университети в Германия – между 10 и 20 евро на семестър.

По брой студенти в Германия, България заема 5-то място. Тенденцията обаче е все повече български студенти, след като се дипломират в Германия, да се завръщат и реализират успешно в България.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top