fbpx
Начало » Бакалавър » Гейм дизайн, глобални комуникации и право ще учат българските първокурсници в Холандия и Дания от тази есен

Гейм дизайн, глобални комуникации и право ще учат българските първокурсници в Холандия и Дания от тази есен

  • bobi
  • 03 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Гейм дизайн, глобални комуникации и право ще учат българските първокурсници в Холандия и Дания от тази есен

Първите над 200 български първокурсници, приети да учат в Холандия и Дания, получиха своите документи за записване в университетите и настаняване на финална среща в София, преди отпътуването им от страната. Ориентацията се организира в рамките на международния проект „Световно образование“ и събира бъдещите колеги по университети с цел те да се запознаят още преди отпътуването.

Гейм дизайн и изграждане, следван от специалностите международен бизнес и мениджмънт, софтуерен инженеринг, европейско и международно право, мениджмънт на комуникациите и медии, хотелски мениджмънт, маркетинг и реклама са в първите десет предпочитани специалности в двете европейски държави.

С 11% по-малко ще са българските първокурсници в Холандия от тази есен по данни на международният проект „Световно образование“. Очакванията са към Страната на лалетата да отпътуват около 800 българчета, които ще се обучават в 30 холандски университета, по данни на консултантите от компанията за образование в чужбина „Интеграл“, която е координатор на проекта.

Спад се отчита при приема, а не в интереса към страната, обявяват консултантите. По-малката бройка записани студенти в Холандия е резултат от косвения ефект на британският Brexit, вследствие от който тази и следващата година се очаква българи, които кандидатстват едновременно във Великобритания и в Холандия, да предпочетат Острова. Причина за това са неяснотите около бъдещото кредитиране във Великобритания и последните сигурни години, в които европейците ползват кредити за цялата такса в британските университети.

Холандия е първата и най-голяма алтернатива на Великобритания, като очакванията са в следващите години тук да има драстично увеличение на кандидатите. Специалностите на английски език за много и разнообразни, както и възможностите за финансиране и кредитиране на студенти от ЕС. От миналата есен българите в Ниската земя получават и допълнително финансиране от холандски студентски фондове в размер до 1016 евро месечно. Страната въведе и кредитиране на пълната годишна такса за обучение от 2006 евро под формата на безлихвен заем, който се изплаща 2 години след завършването.

Най-предпочитан остава University of Groningen, който е първи в класацията на университетите в страната и в топ 100 на международната класация на университетите в света. Следват Fontys University of Applied Sciences, The Hague University of Applied Sciences, Hanze University of Applied Sciences и Tilburg University.

Въпреки силния интерес към Дания, тук бройката на първокурсниците тази есен също е по-малка. Причина за това са ограниченията в квотите за чужденци, които страната въведе от миналата година. Очакванията са тази година за Дания да отпътуват под 100 първокурсници, при прием от минали години между 120 и 150 студента. От миналата година страната завиши и изискванията за прием, с цел да засили конкуренцията предвид безплатното обучение, финансирано от датското правителство.

Българи ще се обучават в общо 11 датски университета, като сред най-предпочитаните са Copenhagen School of Design and Technology, следван от Business Academy Aarhus и University College of Northern Denmark.

Сред първокурсниците за двете държави тази есен най-много са възпитаниците на Втора английска гимназия „Томас Джеферсън“ София, Първа английска езикова гимназия София, Профилирана природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“, Националната търговско-банкова гимназия, 9 френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ и др.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top