fbpx
Начало » България » В 20 европейски държави ваканциите на учениците са по-дълги от нашите

В 20 европейски държави ваканциите на учениците са по-дълги от нашите

  • Milena Uzunova
  • 08 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за В 20 европейски държави ваканциите на учениците са по-дълги от нашите

В 20 държави в Европа ваканциите на учениците са по-дълги, отколкото в България. Това показва справка в сайта Schoolholidayseurope.eu, в който са събрани статистически данни за почивките на училищата във всички страни на континента. Сравнението е направено от български учители във връзка с дебата дали да бъдат намалени ваканциите в България, както поискаха работодателите. Тяхното предложение бе учебната година да започва от 1 септември вместо от 15-и и да се съкрати лятната ваканция.

72 дена е общата продължителност на всички училищни ваканции в България, показват данните от сайта. Приблизително толкова почиват и учениците в Унгария, Португалия и Германия. Германчетата обаче имат с ден по-малко от българските ученици. Рекордьор по ваканции в Европа е Испания със 106 дена, или над 1/3 от дните в годината. В справките за ваканциите не са включени уикендите, които увеличават почивните дни. На второ място с 93 дни ваканция е Русия, а на трето с 90 дни е Босна и Херцеговина.

Повече ваканция от българските ученици обаче имат и в Англия, Исландия, Финландия, Щвейцария, Норвегия. От балканските държави по-малко се почива само в Хърватия (общо 68 дена), а освен Германия след България са и държави като Ирландия, Швеция, Австрия, Холандия, Полша и Чехия. Само 54 дни пък са ваканциите в Дания.

С 11 седмици лятна ваканция обаче българските ученици имат една от най-дългите летни паузи в Европа. В част от съседните държави като Гърция лятната ваканция е 12 седмици. В Естония е 13 седмици, а рекордьори отново са Испания и Русия с по 14 седмици лятно прекъсване на училището. Испанците започват и най-късно учебната си година – на 19 септември.

В тази държава заради католическата религия има и най-дългата великденска ваканция от 20 последователни дни. Най-малко като брой ваканции имат учениците в Босна и Херцеговина. Тук прекъсванията в учебната година са само три – зимна, лятна и великденска ваканция, пише „24 часа“. Няма обаче почивка, която да е по-къса от 3 седмици. Великобритания пък е държавата с най-много ваканции, като британските ученици имат две междусрочни ваканции от по една седмица всяка – едната е през февруари, а втората в края на май и началото на юни.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top