fbpx
Начало » България » В СУ обсъждат „Свободата на словото и печата и нейните ограничения в България – XIX-ХХ в.”

В СУ обсъждат „Свободата на словото и печата и нейните ограничения в България – XIX-ХХ в.”

  • netpro
  • 16 окт. 2015
  •  Коментарите са изключени за В СУ обсъждат „Свободата на словото и печата и нейните ограничения в България – XIX-ХХ в.”
SU -kliment-ohridski

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се провежда Национална научна конференция „Свободата на словото и печата и нейните ограничения в България – XIX-ХХ в.”. Организатори на събитието са Историческият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Нов български университет – департамент „История“, Институтът за исторически изследвания при БАН и Съюзът на учените в България.

Доц. Тодор Попнеделев, зам.-декан на Историческия факултет на СУ, изрази своята надежда, че на събитието са се събрали хора, които без цензура ще могат да споделят своите мисли и усещания по темата за свободата на словото.

Темата за цензурата, контрола на печата и свободата на печата в българските земи през периода след Кримската война до 1989 г. е с много голяма научна и обществена значимост. Тази проблематика е съвсем слабо разработена у нас, докато в редица европейски и други държави тя е сред интензивно проучваните.

Проблемите за цензурата и свободата на печата, представляват важен аспект от социалната и политическа история на страната. Същевременно ограниченията над печата намират отражение в публицистиката, художествената литература и мемоаристиката. За някои исторически периоди са създадени и превратни представи за характера на цензурните ограничения и потискане свободата на словото. Темата насочва към такива важни, но подценявани аспекти на историческото развитие като политическата култура, формирането на гражданско общество, проявата на политическа митология, създаването на стереотипни образи и представи и др.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top