fbpx
Начало » Бакалавър » В АУБ ще обсъждат предизвикателствата пред Европа след бежанската криза

В АУБ ще обсъждат предизвикателствата пред Европа след бежанската криза

  • netpro
  • 06 апр. 2016
  •  Коментарите са изключени за В АУБ ще обсъждат предизвикателствата пред Европа след бежанската криза
AUB

Международна конференция събира на едно място членове на Европейския парламент, създатели на политики, граждански организации, представители от медиите, академици и студенти от региона, за да дискутират предизвикателствата, породени от нарасналия миграционен поток. Участниците ще разработят общо становище за най-наболелите проблеми и техните причини, както и подходящи предложения за политики, които могат да бъдат приложени на практика.

По време на заключителната сесия, участниците ще приемат декларация с ключови препоръки за политики, написана от екип, съставен от докладчици от различните кръглите маси и работни срещи, които ще се проведат по време на конференцията. На първия ден ще присъства Филип Гунев, заместник-министър на вътрешните работи на България.

През 2015 г. страните от Югоизточна Европа се сблъскаха с невиждани досега  миграционни потоци от стотици хиляди хора, търсещи убежище, както и други мигранти, които прекосяваха по суша и вода границите на страните си в търсене на по-добър и спокоен живот. От друга страна, част от държавите в региона продължават да пропускат значителен брой хора, търсещи защита, към Западна Европа.

Независимо дали са източник, преходно място или крайна цел, правителствата от Скопие до Букурещ, от Анкара до Загреб, и от София до Будапеща, са изправени пред труден избор за политики и процедури, в които да балансират защитата на националните граници и вътрешно-политическия натиск с посрещане на ангажиментите, които са поели в международен план. В някои случаи, политиките и предприетите действия в част от страните станаха повод за притеснение за съседни държави, ограничиха свободите на мигрантите и на общностите, вече предложили подслон, и поставиха под съмнение фундаменталните ценности и принципи на Европейската общност.

При тези обстоятелства, укрепването на сътрудничеството в региона по въпросите на миграцията сред страните-членки на Европейския съюз, кандидат-членки и страните, извън ЕС, както и изграждането на приложими и практически политики, които уважават правата на човека и допринасят за изграждането на силна Европейска общност, са от жизнена необходимост.

Домакин на конференцията е Американският университет в България. Университетът следва американски стил на образование liberal arts и предлага висококачествени академични програми. В този контекст, АУБ е перфектното място за това събитие от голямо регионално и европейско значение.

Конференцията се осъществява с партньорството на: Американски университет в България,  фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа, фондация „Център за правна помощ – Глас в България“ и фондация „Група за подкрепа на бежанци“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top