fbpx
Начало » България » „Вълшебната флейта“ открива Моцартовите празници в Правец

„Вълшебната флейта“ открива Моцартовите празници в Правец

  • netpro
  • 23 юли 2015
  •  Коментарите са изключени за „Вълшебната флейта“ открива Моцартовите празници в Правец

„Вълшебната флейта“ открива единайсетото издание на международния музикален фестивал Моцартови празници в Правец (13 – 16 август). И тази година в рамките на няколко дни на четири сцени в града ще зазвучи оперна музика, симфонична музика и спектакли за деца и възрастни. Ще се изпълняват предимно произведения от творчеството на Чайковски и Паганини.

Русенската опера открива фестивала на 13 август с изпълнение на „Вълшебната флейта“ от Моцарт на сцена край езерото пред хотел „Риу Правец“.

Втората вечер ще бъде посветена на среща под звездите с творчеството на Моцарт, Чайковски и Паганини с участието на Мариуш Патира – полски цигулар, носител на голямата награда от конкурса „Паганини”. Ще свири Русенската филхармония под диригентството на бразилския диригент Жозе Мария Флоренсио.

Френска класическа музика ще звучи на 14 август. Сцената на зала „Тера” ще бъде превзета от импресионизма в музиката и изобразителното изкуство. Предстои филм-концерт, посветен на Клод Моне, Морис Равел и Клод Дебюси. На живо публиката ще чуе и руския пианист Илья Овчинников и младите оперни певци Йоана Кадийска и Алек Аведисян.

На 15 август на сцената на езерото ще звучи трагичния „Реквием” на Моцарт. В спектакъла на Русенската опера излизат балетът, хорът и оркестърът ѝ. Диригент е Карло Донадио (Италия), режисьор Огнян Драганов, хореографията е на Силвия Томова. Участват солистите Беса Лугичи (Косово), Снежинка Аврамова, Николай Моцов и Ивайло Джуров.

Моцартовите празници приключват на 16 август с гала-концерта „Класика и поп” на площада пред Общината с участието на солисти, хора и оркестъра на операта в Русе. Събитието е посветено на примата Христина Ангелакова, създателка на фестивала, за 70-годишнината й.

Източник: „Площад Славейков“ 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top