fbpx
Начало » България » Възпитаниците на СМГ донесоха куп медали България на Жаутиковската олимпиада по физика, математика и информатика в Алмати

Възпитаниците на СМГ донесоха куп медали България на Жаутиковската олимпиада по физика, математика и информатика в Алмати

  • netpro
  • 21 ян. 2016
  •  Коментарите са изключени за Възпитаниците на СМГ донесоха куп медали България на Жаутиковската олимпиада по физика, математика и информатика в Алмати
Math

Възпитаниците на Софийската математическа гимназия донесоха огромен успех на България на Жаутиковскаta олимпиада по физика, математика и информатика, провела се в Алмати, Казахстан, в периода 13-19 януари 2016 г.  Учениците на престижното училище се завръщат с много златни и сребърни медали. Българчетата надвиха 54 отбора от 17 страни, сред които Русия, Румъния, Сърбия, Армения, Грузия, Беларус, Украйна, Индонезия и много други други.

В раздел Математика златен медал имат: Александър Чергански (12 клас), Деница Маркова (12 клас), Виолета Найденова (11 клас), а Даниел Атанасов (12 клас) се връща със сребърен медал.

В раздел Информатика ненадминатият Христо Венев (12 клас) се връща с първото място и златен медал. Сребърен медал е присъден за Иво Дилов (12 клас).

В разделФизика злато завоюва Светлин Тотев (12 клас), а Никола Пулев – сребърен медал.

Отборът на СМГ се размина за много малко точки в конкуренцията за наградата Гранд при, която беше присъдена на московското 1329-то училище. Но все пак в отборното класиране СМГ е на първо място.

СМГ поздрави преподавателите, подготвили децата за страхотните резултати. Това са следните учители: математика – Линка Минчева, Иван Симеонов и Стойчо Стоев, физика – Илиан Илиев, информатика – Бойко Банчев.

Международна „Жаутиковска олимпиада“ се провежда от 2005 г. насам, като Софийска математическа гимназия участва от 2007 г. В престижното състезание участват отбори на специализирани физико-математически училища. Целта е да се пропагандират науките математика, информатика и физика, както и да се развива международното сътрудничество и да се установят приятелски връзки между специализираните училища по цял свят.

Пътуването е осъществено благодарение на основното спонсорство на Българска банка за развитие. Училищното настоятелство при СМГ, ръководството на СМГ, учителите и учениците благодарят за гласуваното доверие от страна на банката. 

Учениците и техните ръководители се прибраха вчера в България (на 20.01.2016 г., сряда) след дълго пътуване от казахския град.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top