fbpx
Начало » Любопитно » Във Варна дават най-много пари на университетските преподаватели

Във Варна дават най-много пари на университетските преподаватели

  • Ana Avtova
  • 14 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Във Варна дават най-много пари на университетските преподаватели

Икономическият университет във Варна дава най-високи възнаграждения на преподавателите си. Това показва статистика, представена и коментирана на конференция на КНСБ за предизвикателствата пред държавните висши училища у нас. Данните за средните брутни заплати в държавните университети са към декември 2016 година. Според тях най-високи са възнагражденията в Икономическия университет във Варна – 2061 лв., а най-ниски – в Минно-геоложкия университет (МГУ) в София – 860 лв. УНСС се нарежда на осмо място с 1342 лева средна заплата, а Софийският университет „Св. Климент Охридски“, който е лидер по повечето от професионалните направления, в които предлага обучение, е едва на 16-о място – с 1193 лв. средна брутна работна заплата. В класацията се открояват медицинските университети, които заемат второ, трето и четвърто място по възнаграждения. В МУ-София преподавателите получават средно 1995 лв., колегите им от Варна са с 1849 лв., а тези в Пловдив – с 1585 лв., изброява в. „Сега“.

Предвид постоянните оплаквания и сигнали от страна на бизнеса, че има недостиг на квалифицирани кадри, особено в определени области, интересен факт е, че в 4 от държавните висши училища, които подготвят едни от най-търсените кадри – инженерите, средната заплата е под 1000 лева. С най-ниски доходи са работещите в МГУ – 860 лв., в Химикотехнологичния и металургичен университет – 892 лв., в УАСГ – 966 лв., и във Висшето строително училище „Любен Каравелов“ – 980 лв.
От КНСБ са разделили 33-те държавни висши училища на 4 групи според броя на студентите и преподавателите и средните заплати в тях. В първата група влизат университети като УНСС, Пловдивският университет, Югозападният университет и Икономическият университет във Варна, в които има относително малко преподаватели, но обучаващи голям брой студенти срещу високо заплащане. Вторият тип висши държавни училища се характеризират с относително много студенти, обучавани от голям брой преподаватели, но с относително ниско заплащане. Сред тях са СУ и Техническият университет в София. Третият тип вузове са с малко студенти, обучавани от малко преподаватели, но при високо заплащане, каквито са например медицинските университети. Всички останали държавни университети са в четвъртия тип висши училища, които са с малко студенти и малко преподаватели, но те са с относително средно или ниско ниво за заплащането.

Източник: actualno.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top