fbpx
Начало » Средно образование » Кандидатстване средно образование » ВСИЧКИ ДЕСЕТОКЛАСНИЦИ НА ИЗПИТ ПО КОМПЮТЪРНИ УМЕНИЯ ПРЕЗ ЮНИ

ВСИЧКИ ДЕСЕТОКЛАСНИЦИ НА ИЗПИТ ПО КОМПЮТЪРНИ УМЕНИЯ ПРЕЗ ЮНИ

  • netpro
  • 18 апр. 2017
  •  Коментарите са изключени за ВСИЧКИ ДЕСЕТОКЛАСНИЦИ НА ИЗПИТ ПО КОМПЮТЪРНИ УМЕНИЯ ПРЕЗ ЮНИ
mon

Тази година всички десетокласници ще се явят на национално външно оценяване за дигиталните им компетентности. За първи път то е предвидено за целия випуск, след като миналата години се проведоха пробни изпити.

Учениците ще държат изпита в дигитална среда – директно на компютър, който ще генерира индивидуален тест за всеки от банка задачи, разделени по категории. Тестовете ще бъдат различни като съдържание, но еднакви като степен на сложност. В тях ще има както задачи със затворен отговор, така и такива, които проверяват практическите умения. Учениците ще влизат с пароли, а след това компютърът директно ще генерира резултата от задачите им със затворен отговор. Задачите, които проверяват практически умения, ще се оценяват от учителите по информатика и информационни технологии.  Времетраенето на изпита ще бъде 90 минути – 30 минути за теста и 60 минути за решаването на практическа задача. Броят на тестовите варианти, които се получават,  е десетцифрено число, така че преписването и подсказването са практически невъзможни. Максималният брой точки, който може да бъде постигнат, е 60.

Изпитът няма да се проведе в един и същи ден, а в рамките на пет дни в периода от 12 до 16 юни, като всеки ученик ще го полага по предварителен график. Учениците, които издържат изпита с висок процент верни отговори, ще получат сертификат за компютърните си умения. 

В пилотното национално външно оценяване на десетокласниците миналата година се включиха общо 19 536 ученици от всички области. Максималният брой точки  бе постигнат от двама ученици – от Търговище и Варна. Най-високи резултати са постигнати при задачите за електронни комуникации, решаване на проблеми, свързани с компютърни конфигурации и връзка с интернет, както и с безопасност – антивирусна защита и правилна работа с компютърни системи. Най-ниски резултати имаше при търсенето и измерването на информация, при създаването на съдържание в  електронни таблици и при  споделена работа в мрежова среда. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top