fbpx
Начало » Бакалавър » Все повече младежи отиват да учат в чужбина

Все повече младежи отиват да учат в чужбина

  • netpro
  • 20 юли 2015
  •  Коментарите са изключени за Все повече младежи отиват да учат в чужбина
graduation

Все повече са младежите, които след завършване на гимназия заминават да учат в чужбина. Това показват данните на Министерството на образованието и науката (МОН) за легализираните дипломи през 2013 г. и 2014 г.

За 2013 г. са издадени 7150 удостоверения апостил на документи за средно образование. През 2014 г. броят им е нараснал с близо 2 хиляди, до 9037 броя. При легализираните документи за висше образование пък, които се ползват както за обучение, така и при кандидатстване за работа, увеличението е още по-голямо – от 15 273 през 2013 г. на 23 059 през 2014 г. 

За тази година все още не са известни окончателният брой на легализираните дипломи за средно образование.

Само за месец юни, когато се легализират най-много документи, тъй като тъкмо тогава абитуриентите получават дипломите си и текат кампаниите по прием в чуждите университети, МОН е издало 1681 удостоверения апостил. От консултантска къща „Интеграл“ за обучение в чужбина, коемнтираха, че в момента в министерството чакат около 4900 заявления за легализиране, повечето от които са за средно образование.

„Новото тази година е, че младите хора се ориентират все по-рано къде да учат“, коментира управителят на „Интеграл“ Ирина Христова. Според тяхно проучване, ако преди 3 г. дванадесетокласниците са се колебаели България или чужбина да изберат, за да продължат висшето си образование, сега вече учениците са формирали крайния си избор още в ХI клас. Тогава започва и подготовката им по кандидатстване в чужд ВУЗ – писане на есета, мотивационни писма, курсове по езици и др. 

Най-много български студенти учат в университетите в Германия, Англия, Холандия, Дания и Франция, показват данните на посредническите фирми. 

Източник: Actualno

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top