fbpx
Начало » Любопитно » Връзката между пушещите родители и затлъстяването при децата

Връзката между пушещите родители и затлъстяването при децата

  • bobi
  • 02 апр. 2018
  •  Коментарите са изключени за Връзката между пушещите родители и затлъстяването при децата

Родителите, които пушат в присъствието на своите невръстни деца, не само влошават здравето им, но и значително увеличават шанса за това до 10-годишна възраст децата да страдат от излишни килограми или затлъстяване, сочи проучване, публикувано в журнала Nicotine and Tobacco Research.

„Подозираме, че статистическите връзки, които установихме, в действителност са значително по-силни и опасни за здравето на детето, тъй като заради срама, който изпитват, много от родителите не споделят реалния брой на изпушените от тях цигари пред децата. Дори и така, ефектът на практика е също толкова силен, колкото вредата, нанасяна на организма на дете в утробата на пушеща майка“, посочва Линда Пагани от университета в Монреал.

Съпоставяйки данните за здравословното състояние на деца на възраст между една и три години на родители пушачи и родители непушачи, Пагани и нейните колеги са установили, че родителите, пушещи в присъствието на детето си, увеличават индекса на телесното му тегло средно с една единица, а обиколката на талията с 1,5 см. Сравнението е показало, че дори ако се вземат под внимание различията в социално-икономическото състояние на родителите, тяхното образование и др. фактори, пушенето в присъствието на малки деца се отразява крайно негативно на тяхното здраве и предразположение към затлъстяване.

Учените отбелязват, че излишните 1,5 см може и да изглеждат относително незначителни, но това в действителност не е така, поради факта, че през третата си година детето навлиза в особен период на растеж, в който неговата мастна тъкан започва стремително да се увеличава заедно с растежа на костите. Поради това, всякакви нарушения в нейното развитие може да окажат влияние на детето в предучилищна възраст.

Пагани предполага, че никотинът и други молекули, съдържащи се в тютюна, могат да проникнат в хипоталамуса – хормоналния център на мозъка, и да се отразят на неговата работа, потенциално увреждайки важни системи, регулиращи ръста на тялото в първите години от живота на детето.

Източник: Агенция „Фокус“

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top