fbpx
Начало » България » Висшите държавни служители – задължително с висше образование

Висшите държавни служители – задължително с висше образование

  • netpro
  • 18 мар. 2016
  •  Коментарите са изключени за Висшите държавни служители – задължително с висше образование
parliament-bg

Премиер да може да се става и човек без висше образование. Тази вратичка оставиха депутатите след като приеха на първо четене промените в Закона за администрацията. 

Парламентът реши да въведе задължително висше образование за зам.-министри и области управители. Такива изискване обаче не се въвежда за премиера, кметове и кметски наместници.

Идеята е само висшист да може да става областен или зам. областен управител, зам.-министър, шеф на държавна агенция или на държавна комисия, директор на изпълнителна агенция или ръководител на институция, която има изпълнителна власт. 

„Последните години ние видяхме едно нашествие на инсекти в различни сектори на държавната администрация. Изискването за образователен ценз е много важно. То повишава авторитета на съответния висок държавен пост“, приветства идеята Методи Андреев от ГЕРБ.

Депутатите обаче не намериха за нужно на първо четене да предвидят същата санкция и за премиер, вицепремиери, министри, кметове и кметски наместници. Така идеята е, че те ще могат да заемат постовете и без да имат висше образование. 

Депутатът от левицата Георги Гьоков и Бойка Маринска от Реформаторския блок, която е сред вносителите, влязоха в дебат по темата.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top