fbpx
Начало » Любопитно » Визите с Канада падат

Визите с Канада падат

  • netpro
  • 15 февр. 2017
  •  Коментарите са изключени за Визите с Канада падат
Fotolia 79924422 Subscription Monthly M

България ще премине към безвизов режим с Канада от 1 декември, след като днес Европейският парламент ратифицира търговското споразумение между ЕС и Канада.

Включването на визовата либерализация беше условие на България и Румъния да се подпишат споразумението през октомври. Днешната ратификация обаче го въвежда в сила считано от 1 март.

Отпадането на визите за притежатели на български и румънски паспорти ще стане на 2 етапа: от 1 май свободно ще могат да пътуват гражданите, които вече са имали канадска и американска виза, а от 1 декември – останалите.

Търговското споразумение между ЕС и Канада – СЕТА ще доведе и до поевтиняване на канадските стоки на европейския пазар, както и на българските в Канада. Причина е отпадането на 99% от неселскостопанските търговски мита. ЕС запазва известни ограничения в търговията само на земеделска продукция, за да защитити европейските производители от по-евтиното канадско месо.

Правилата за безопасност на храните обаче не се променят и режимът на търговия с ГМО храни в Европа няма да претърпи промени, увери еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом.

Тя развенча и други митове за СЕТА като тези, че ЕС ще бъде задължен да приватизира здравеопазването и водоснабдяването си и да занижи стандартите за безопасност на храните.

Търговското споразумение ще даде достъп на европейските компании до обществените поръчки на канадското федерално правителство и на местните власти. Освен това университетските дипломи, получени от европейски висши училища ще се признават в Канада, а канадските – в Европа, без легализация.

140 селскостопански продукта, които имат защитени географски означения, ще могат да се продават под собствените си имена в Канада. От българските защитени марки, нито една не е включена в списъка, на закриляните продукти.

Крайната левица и крайната десница, които се противопоставиха на СЕТА, обаче обявиха, че споразумението ще е в услуга на мултинационалните компании и за сметка на малките фирми.

Тициана Бегин от групата на Найджъл Фараж нарече СЕТА „тих преврат на администрацията“, вбесявайки еврокомисарката Малмстрьом, която коментира, че е стигнала „прекалено далеч“.

Ратификацията беше потвърдена с 408 гласа „за“, 254 „против“ и 33 въздържали се. За споразумението гласуваха ЕНП, либералите, консерваторите и част от социалистите. Останалите социалисти, комунистите, както и зелените и крайната десница бяха против.

Вотът се проведе при многохилядни протести около сградата на Европейския парламент в Страсбург. Заседанието на парламента беше отложено с около 15 минути, за да могат депутатите да се доберат до залата, тъй като антиглобалистите бяха блокирали входовете на подземните гаражи и депутатските коли не можеха да спират в тях. Над 3,5 млн европейски граждани се подписаха срещу СЕТА и ТПТИ – споразумението за търговия със САЩ, по което ЕС преговаряше с Вашингтон.

Сега предстои СЕТА да бъде гласувана в 28-те парламента на страните членки, включително в Народното събрание. Докато това стане факт, споразумението ще се прилага временно. Очаква се следващата седмица Латвия да стане първата европейска държава, която ще потвърди ратификацията на СЕТА на национално ниво.

Споразумението СЕТА беше подписано през октомври 2016 г от ЕС и Канада в Брюксел, след 7-годишни преговори. Основният текст е придружен с 38 декларации с изключения и изявления, с които ще се прилага. Сред тях е и българската за уреждането на визовия режим.

Източник: www.dnes.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top