fbpx
Начало » България » От здравеопазването към образованието: коя е Велислава Петрова?

От здравеопазването към образованието: коя е Велислава Петрова?

  • j.yaneva
  • 04 авг. 2021
  •  Коментарите са изключени за От здравеопазването към образованието: коя е Велислава Петрова?
Велислава Петрова

За министър на образованието от Има такъв народ предложиха Велислава Петрова. Любопитното е, че тя беше предложена за министър и в първия вариант на кабинета, само че тогава трябваше да поеме здравеопазването.

Велислава Петрова е български учен имунолог. Учила е в Университета в Бристол. В университета в Кеймбридж получава докторска степен по биологични науки, вирусология и имунология. Велислава Петрова е старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизациии в Женева. Говори три езика.

Тя бе чест гост в Шоуто на Слави още по времето, когато то се излъчваше по БТВ. Велислава е била консултант в международни организации в сферата на здравното законодателство и иновациите, включително и към ООН. Водещ експерт е в проект на Световната банка, възложен от МВР за оценка на риска от инфекциозни болести в България като част от Националната програма за намаляване на риска от бедствия (2021-2025 г.).

По време на докторската си степен в Кеймбридж Петрова патентова нов метод за генетичен анализ на имунната система, с който открива как вирусът на морбили предизвиква имунна амнезия. Откритието ѝ е включено в 100-те най-влиятелни научни трудове за 2019 г. Преди месеци беше избрана за финалист в конкурса “Най-изявените млади личности” и представлява България в категорията “Иновации в медицината” на световния финал в Южна Африка, пише 24 часа.

Д-р Петрова е на 31 години и е родена в Сандански. Завършва средното си образование в Националната природоматематическа гимназия, където получава златна диплома за пълно отличие. Висшето си образование продължава във Великобритания, където завършва бакалавър по “Микробиология” в Бристол. Избрана е за първенец на випуска с най-висок успех и най-добър научен проект, фокусиран върху методите за секвениране на вирусни геноми. Петрова продължава докторската си степен в университета в Кеймбридж, където получава пълна стипендия от института “Сангер”, най-големия център за геномни изследвания в Европа. Печели и стипендията на ректора за млади лидери в сферата на устойчивото развитие и глобалното здраве. Присъединява се към екип от научни експерти от Кеймбридж, с които разработват нови стратегии за бързо откриване на епидемични огнища в отдалечени региони в Африка. Заедно изграждат мобилни лаборатории, поддържани от слънчева енергия, и провеждат мисия в Сиера Леоне по време на епидемия от жълта треска през 2019 г.

Източник: Actualno.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top