fbpx
Начало » България » Великолепна рожденичка – Лили Иванова на 78!

Великолепна рожденичка – Лили Иванова на 78!

  • netpro
  • 24 апр. 2017
  •  Коментарите са изключени за Великолепна рожденичка – Лили Иванова на 78!
lili-ivanova-si-napisa-zaveshtanieto-111603

На днешната дата – 24 април, се е родила примата на българската музика Лили Иванова. Тя навършва 78.

Лили Иванова е родена в гр. Кубрат, а е завършила медицински техникум във Варна. По-късно работи като медицинска сестра.

През 1961 г. е одобрена за прослушване в „Концертна дирекция“, София, която организира първото задгранично турне заедно с Емил Димитров, Ирина Чмихова и Мария Косева в Румъния. През 1963 г. тя участва в програмата на хотел „Амбасадор“ и театър „Танасе“ в Букурещ. Блестящото ѝ представяне е отразено в четири директни предавания по румънската държавна телевизия.

Първия си албум Лили Иванова издава по предложение на румънската фирма Electrecord през 1963 г., която е и първата дългосвиреща плоча на български изпълнител.

Първата песен на Лили е „Витоша“ по музика и текст на Михаил Манолов.

Първия си концерт в България пък изнася през 1964 г. в зала „Универсиада“ заедно с Джейн Сверт и рок група „Северните тигри“, а първата награда, която печели, е „Златен ключ“ през 1966 г. в Братислава.

нес Лили Иванова има зад гърба си хиляди концерти, стотици песни, десетки албуми и медийни изяви.

Наричана „Примата на българската поп музика“, Лили е една от най-обичаните певици в България в продължение на десетилетия.

През годините има много спекулации около възрастта ѝ, като според различни източници тя е на различни години.

Самата тя се шегува с това, казвайки: „Абе, на всеки мой рожден ден ми приписват по някоя петилетка отгоре. Както е тръгнало, скоро ще премина стоте“.

Източник: www.vesti.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top