fbpx
Начало » Бакалавър » Великобритания запазва учебните такси и заемите за студенти от ЕС

Великобритания запазва учебните такси и заемите за студенти от ЕС

  • bobi
  • 29 май 2019
  •  Коментарите са изключени за Великобритания запазва учебните такси и заемите за студенти от ЕС

Вчера в Брюксел стана ясно, че студентите от Европейския съюз, които започват бакалавърски и магистърски програми в университети в Англия през учебната 2020/2021 година, ще могат да учат при абсолютно същите финансови условия, които важат за местните студенти. Това бе обявено от британския министър за университетското образование Крис Скидмор на 28.05.

„Ние ценим приноса, който международните студенти, включително и тези от ЕС, дават на нашите университети“ – започна Крис Скидмор – „Важно е да помним, че въпреки че сме избрали да напуснем ЕС, ние не напускаме Европа и нашите университети продължават своето развитие. Те са глобални, а не местни.“ Скидмор продължи с това, че всеки ще може да се възползва от финансиране: „Знаем, че много ученици обмислят възможностите за университет за следващата година и затова потвърждаваме, че гражданите на ЕС, които отговарят на условията, ще продължават да се възползват от финансовата подкрепа и през академичната 2020/2021-ва година. Нека студентите имат сигурността, от която се нуждаят, за да направят правилния избор.“

Това решение на британското правителство продължава ангажимента поет за 2019/2020 учебна година, според който няма промяна в годишната учебната такса от 9250 паунда за бакалавърски програми в университетите в Англия. След като шотландското правителство обяви още през април т.г., че европейските студенти ще продължат да учат безплатно в бакалавърски програми в шотландските университети и през 2020/2021, решението за университетите в Англия се очакваше с нетърпение. Що се отнася до студенти, които искат да направят магистратура в Англия, техните заеми от близо 11 000 паунда също са гарантирани за 2020-та година. Освен това, европейските граждани ще продължат да получават студентско финансиране за целия период на обучението си, независимо дали Брекзит ще се случи или не.

Британските университети имат световна репутация на възможно най-добро място за получаване на качествено образование. Именно това е причината броят на европейските студентите, които желаят да учат бакалавърска или магистърска програма във Великобритания, да нараства (с близо 2 % за 2019/2020), въпреки напрежението около Брекзит. Новината за удължаването на периода за студентски заеми при запазване на досегашните условия, определено е успокояваща за всички, които искат да започнат да учат на Острова през есента на 2020-та година.

Важно е да кажем, че последните апликации за кандидатстване през 2019-та година показва, че повече от 37 000 европейци са кандидаствали за образование в Англия.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top