fbpx
Начало » България » Български професор награден с орден „Академични палми“

Български професор награден с орден „Академични палми“

  • netpro
  • 04 ное. 2016
  •  Коментарите са изключени за Български професор награден с орден „Академични палми“

Проф. дпн Сава Гроздев, зам.-ректор по научната дейност и кариерното развитие на Висшето училище по застраховане и финанси, (ВУЗФ), бе награден с ордена Академични палми на Министерството на националното образование, висшето образование и научните изследвания на Франция. Това е признание за неговата цялостна дейност и ангажираност към франкофонията и френския език, както и специално за участието му в организацията на международното математическо състезание Европейско кенгуру. Присъденото отличие е лично признание за заслугите на проф. Сава Гроздев, но така също и чест и признание за ВУЗФ, чийто дългогодишен преподавател е той.

Проф. Гроздев е сред най-изтъкнатите български изследователи и преподаватели в областта на математиката, механиката, дидактиката и методиката на обучението по математика. Той е професор, доктор по математика, доктор на педагогическите науки, ненадминат лектор и пропагандатор на математическото знание, активен генератор на идеи и новатор с развита интуиция за съдържателни теоретични и практически образователни инициативи.

Той е носител на редица престижни научни отличия, сред които награда „Питагор“ на МОН за високи научни постижения в областта на обществените и хуманитарните науки през 2013 г.;  почетен знак на БАН през 2003 г.; годишна награда на Съюза на учените в България за високи научни постижения през 2008 г.; годишна награда на Фондация “Миню Балкански” за изключителни и трайни постижения в областта на науката и образованието – през 2008 г.; награда “Meritorious” от международния конкурс “Write-a-problem-set International Challenge” на “Best Practices in Education” – USA през 2003 г.

Проф. Гроздев е действителен член на IHEAS от 2008 г. и на Академията за информатизация на образованието (Русия) от 2010 г.. Той е почетен професор на ЮЗУ „Неофит Рилски“ – 2006 г. Удостоен е с почетното звание доктор хонорис кауза на Русенския университет „Ангел Кънчев“ през 2009 г., на ПУ „Паисий Хилендарски“ през 2012 г., доктор хонорис кауза е на Северния (Арктически) федерален университет М. В. Ломоносов, Архангелск, Русия през 2014 г.

Професор Гроздев е заместник-ректор по научната дейност и кариерното развитие на ВУЗФ от 2015 г., когато е избран за тази длъжност единодушно от Академичния съвет на висшето училище.

Безспорни са заслугите на проф. Гроздев за превръщането на ВУЗФ в едно от най-престижните висши училища по икономика в България, предоставящо качество на обучението по най-добрите, утвърдени международни образователни стандарти.

Повече за ордена Академични палми

Орденът „Академичните палми“ е държавно отличие на Франция, учредено през 1955 г. Той води началото си от почетен знак, създаден с декрет на Наполеон Бонапарт през 1808 г. Първоначално с него се награждават само университетски преподаватели и служители. По-късно с ордена се удостояват и личности с други професии, поради заслуги към образователната система, културата и френския език. Орденът „Академични палми“ е третият по ранг след Ордена на Почетния легион и Националния орден за заслуги.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top